Ta polska zupa to prawdziwy skarb. Dzięki niej zbiłam cukier i schudłam 4 kg. Mogłabym ją jeść codziennie
Kapuśniak jest doskonałą propozycją dla osób, które chcą zadbać o zdrowie. Pyszna zupa jest prosta w przygotowaniu, a sięgając po nią regularnie, podobnie jak ja, zadbacie o właściwy poziom cukru, przy okazji tracąc zbędne kilogramy.
Przepis na wyśmienity kapuśniak
Zupa na odchudzanie powinna być sycąca, a jednocześnie lekka i bogata w liczne składniki odżywcze. Polski kapuśniak przyrządzony na warzywnym bulionie z mnóstwem aromatycznych przypraw spełnia te warunki. Recepturę dorastałam od dietetyka, a na efekty nie musiałam długo czekać. Cukier wrócił do normy, a ja schudłam.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 400 g kapusty kiszonej
- 500 g ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 niewielki por, cały
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren jałowca (można pominąć)
- pół łyżeczki ziaren kminku
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Zrobienie warzywnego rarytasu wymaga trochę czasu, ale smakuje on tak dobrze, że nie raz jeszcze się na niego skusicie. Pod zdjęciem znajdziecie instrukcję przygotowania.
Robię ten obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Wystarczą 3 składniki, rodzina to uwielbiaJak zrobić pyszny kapuśniak? Trudno o lepszą zupę na odchudzanie
Zaczynam od obrania i umycia warzyw. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę. Pora kroję w półtalarki, a czosnek oraz cebulę siekam osobno. Na dobrze rozgrzanej porcji oleju szklę cebulę, pod koniec wrzucając pora oraz czosnek.
Po chwili dodaję marchew i pietruszkę i duszę na niewielkim ogniu około 8 minut. Następnie wrzucam liście laurowe, jałowiec, kminek oraz majeranek i podgrzewam jeszcze około 2 minut.
Dodaję odciśniętą z soku kapustę kiszoną i wlewam jedną chochelkę bulionu warzywnego. Gotuję zupę na odchudzanie przez 10 minut. Po tym czasie wrzucam ziemniaki i wlewam pozostały bulion. Kontynuuję przyrządzanie, aż warzywo zmięknie. Na koniec doprawiam solą oraz pieprzem wedle uznania.
Jak podać kapuśniak?
Kwaśną zupę serwuję z kromką świeżego razowego chleba, najlepiej żytniego. Można też dodać zrumienioną kiełbasę tradycyjną lub wegańską. Taki kapuśniak nie będzie jednak już najzdrowszą opcją.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zupy. Koniecznie sprawdźcie pyszną pomidorową z czerwoną soczewicą — pięknie pachnie i syci na długo. Być może skusicie się też na znakomity krem z pora.