Czy trzeba schładzać masę na kotlety mielone? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Są proste w przygotowaniu, a idealne powinny być soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. By takie były, ważne jest odpowiednie przygotowanie masy, a także sam proces smażenia. Masa na kotlety powinna być odpowiednio wyrobiona i schłodzona. Kotlety powinniśmy smażyć na średnim ogniu.
Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań. Podane z ziemniakami, mizerią, burakami lub ogórkiem kiszonym są szybkim i pożywnym daniem obiadowym. Kotlety są proste w przygotowaniu, jednak czasem wychodzą zbyt twarde lub miękkie albo bez smaku. Poznaj wszystkie sztuczki, dzięki którym mielone wyjdą za każdym razem.
Jeśli chcesz przygotować naprawdę soczyste kotlety mielone, zrezygnuj z chudego mięsa. Na kotlety najlepiej sprawdzi się łopatka lub karkówka. Mięso kup w sklepie mięsnym. Zmiel je samodzielnie w domu, to sekret smacznych kotletów.
W kotletach mielonych nie może zabraknąć namoczonej kajzerki, cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. To one nadają smak i sprawiają, że mięsne kulki dosłownie rozpływają się w ustach. Twardą wieprzowinę bardzo szybko spulchnisz, stosując sztuczkę z zimną wodą. Dolej odrobinę wody do mięsa i wyrabiaj. Efekt zachwyci każdego.
Schłodzone mięso mielone nie lepi się do dłoni podczas formowania kotletów
Mięso mielone po wymieszaniu z innymi składnikami i dokładnym wyrobieniu warto wstawić do lodówki na mniej więcej 30 minut. Dzięki schłodzeniu, długo wyrabiana i nieco już rozrzedzona masa stężeje i da się łatwiej formować. Nie będzie się lepić też do dłoni. Czas spędzony w lodówce pozwala również na lepsze poprzenikanie się składników. Dzięki temu po usmażeniu kotlety będą po prostu smaczniejsze. Nie trzymaj jednak masy na kotlety mielone zbyt długo w lodówce. Mocno schłodzone mięso po usmażeniu nie będzie zbyt soczyste.
Jakie przyprawy dodać do kotletów mielonych? Ile smażyć kotlety?
Do kotletów mielonych koniecznie dodaj starą na tarce cebulę i ewentualnie czosnek. Możesz przesmażyć je dodatkowo na odrobinie masła. Do kotletów, oprócz soli i pieprzu, dodaj również suszony majeranek i oregano. Zioła doskonale wzbogacą smak potrawy.
Kotlety mielone smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, np. oleju rzepakowym, czy maśle klarowanym. Kotlety smaż około 15-20 minut na średnio rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Smażenie podziel na kilka tur. Jeśli kotlety są zbyt blisko siebie na patelni, zaczną się dusić i nie otrzymasz chrupiącej skórki.
Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Dowiedz się również, jak upiec schab, żeby było soczysty .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak smażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu? Z pomocą przychodzą 2 popularne produkty
-
Hitowy tort makowy Marioli Bojarskiej-Ferenc. Niepowtarzalny wypiek zachwyca smakiem i wilgotnością
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama