Czy wędzone produkty są zdrowe?
Wędzenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Stawia się je obok solenia i suszenia. Nie bez powodu wędzone smakołyki tak mocno wpisały się w kulinarną tradycję. Warto wiedzieć, że mają one swoją ciemną stronę.
Czy wędzenie jest zdrowe?
Odpowiedź na to pytanie z pewnością zasmuci wielu smakoszy. Okazuje się, że wędzenie negatywnie wpływa na nasze zdrowie . Najpierw jednak przyjrzyjmy się bliżej samemu procesowi, który jest nie lada sztuką.
Wędzenie polega na obróbce żywności przy użyciu ciepła i dymu. Pierwszy element zapewnia odpowiednią wilgotność, natomiast drugi wpływa na smak i aromat potrawy. Podczas tego procesu stosuje się różne odmiany drewna, które czasami wzbogaca się również o zioła i przyprawy . Wszystko zależy od efektu, który chce się osiągnąć.
Wędzenie przeważnie stosuje się względem mięs, ryb i serów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o korzyściach płynących z jedzenia makreli . W przypadku wędzonego produktu możemy spodziewać się problemów zdrowotnych.
Z uwagi na dym wędzenie jest uznawane za potencjalnie rakotwórcze. Wszystkiemu winna jest substancja określana mianem benzo(a)pirenu . Zalicza się ona do wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych i osadza na wędzonych przysmakach.
(Canva / Lunamarina)
Dlaczego wędzenie jest szkodliwe?
Związki takie jak wspomniany wcześniej benzo(a)piren odkładają się przez lata w organizmie. Finalnie mogą doprowadzić do powstania nowotworu. Warto zauważyć, że benzo(a)piren znajdziemy również w dymie papierosowym .
Bez wątpienia ciężko nazwać wędzenie zdrowym, kiedy za jego sprawą produkty zawierają rakotwórcze związki chemiczne . Niestety mało osób zdaje sobie sprawę z potencjalnego zagrożenia. Warto o nim pamiętać, bo chwila przyjemności podczas jedzenia nie jest warta uszczerbku na zdrowiu.
Coraz częściej wędzone produkty wzbogacane są również o aromat dymu wędzarniczego. Ku zaskoczeniu wielu osób nie stwarza on takiego zagrożenia jak tradycyjne wędzenie . W związku z tym, jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, lepiej wybrać produkty z tym dodatkiem.
Nie tylko wędzone produkty stwarzają zagrożenie. Niedawno wspominaliśmy również o innych specjałach, które mogą nam poważnie zaszkodzić . Lepiej pamiętać o tym podczas najbliższych zakupów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Poradnik Zdrowie/ Smak Dnia