Smakosze.pl Przepisy Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis
canva/fired1991

Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis

7 lutego 2022

Lubicie żurek, lecz nie chcecie jeść mięsa? Mamy dla was idealny przepis. Żurek przyrządzony na bazie wywaru z jarzyn będzie wyśmienity. Nie zapomnijcie tylko dobrze doprawić zupy, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Zdradzaliśmy wam już patent na rosół bez mięsa czy wegetariańskie gołąbki . Tym razem prezentujemy wam pomysł na kolejne danie w wersji roślinnej. Pomińcie śmietanę, a żur będzie wegański. Pozostanie przy tym pyszny. Oczywiście, jeśli użyjecie odpowiednio dużo przypraw.

Przepis na wyborny wegetariański żurek

Składniki:

  • 2 litry wody

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 3 ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 3 spore ząbki czosnku

  • kawałek suszonego grzybka

  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego

  • 250 ml zakwasu na żur

  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka

  • pęczek natki pietruszki

  • 100 g śmietany 18% (opcjonalnie)

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i umieszczamy je w dużym garnku. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Wrzucamy przyprawy w kawałkach, grzybek oraz 2 obrane ząbki czosnku. Garnek przykrywamy, zawartość gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut.

Dodajemy pół pęczka natki pietruszki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Warzywa wyjmujemy z wywar i przecedzamy go. Wywar doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli i cukru. Wlewamy olej.

Zakwas wstrząsamy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy zupę, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez chwilę. W międzyczasie siekamy pozostałą natkę pietruszki.

Wyłączamy grzanie, dodajemy przygotowana natkę i doprawiamy żur chrzanem. Zupę mieszamy ze śmietaną, jeśli jej używamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. marchewką z bulionu czy jajkiem.

Wskazówka: do żuru w wersji wegańskiej warto dodać pokrojone w kostkę tofu. Wrzucamy je w momencie wlewania zakwasu i gotujemy przez pozostały czas.

Włoszczyzna — sekret idealnej bazy do żurku
Włoszczyzna — sekret idealnej bazy do żurku

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy