Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis
Lubicie żurek, lecz nie chcecie jeść mięsa? Mamy dla was idealny przepis. Żurek przyrządzony na bazie wywaru z jarzyn będzie wyśmienity. Nie zapomnijcie tylko dobrze doprawić zupy, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Zdradzaliśmy wam już patent na rosół bez mięsa czy wegetariańskie gołąbki . Tym razem prezentujemy wam pomysł na kolejne danie w wersji roślinnej. Pomińcie śmietanę, a żur będzie wegański. Pozostanie przy tym pyszny. Oczywiście, jeśli użyjecie odpowiednio dużo przypraw.
Przepis na wyborny wegetariański żurek
Składniki:
-
2 litry wody
-
1 pęczek włoszczyzny
-
3 ziela angielskie
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren pieprzu czarnego
-
2 łyżeczki majeranku
-
3 spore ząbki czosnku
-
kawałek suszonego grzybka
-
1,5 łyżki oleju rzepakowego
-
250 ml zakwasu na żur
-
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
-
pęczek natki pietruszki
-
100 g śmietany 18% (opcjonalnie)
-
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i umieszczamy je w dużym garnku. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Wrzucamy przyprawy w kawałkach, grzybek oraz 2 obrane ząbki czosnku. Garnek przykrywamy, zawartość gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut.
Dodajemy pół pęczka natki pietruszki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Warzywa wyjmujemy z wywar i przecedzamy go. Wywar doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli i cukru. Wlewamy olej.
Zakwas wstrząsamy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy zupę, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez chwilę. W międzyczasie siekamy pozostałą natkę pietruszki.
Wyłączamy grzanie, dodajemy przygotowana natkę i doprawiamy żur chrzanem. Zupę mieszamy ze śmietaną, jeśli jej używamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. marchewką z bulionu czy jajkiem.
Wskazówka: do żuru w wersji wegańskiej warto dodać pokrojone w kostkę tofu. Wrzucamy je w momencie wlewania zakwasu i gotujemy przez pozostały czas.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku