Czym charakteryzują się ogórki małosolne?
Przepyszne ogórki małosolne należą do grona specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. Niektórzy wielbiciele kulinariów mogliby nimi zajadać się codziennie. Z pewnością ogórki małosolne warto dodać do swojego jadłospisu. Co możemy wówczas zyskać?
Ogórki małosolne dostarczają wielu cennych składników odżywczych
Nie da się ukryć, że ogórki małosolne są jednym z kulinarnych klasyków charakterystycznych dla naszej rodzimej kuchni . Ich smak jest niepowtarzalny. Mało kto spodziewałby się, że taki produkt spożywczy może mieć aż tyle atutów.
Już wcześniej porównywaliśmy ogórki kiszone i konserwowe . Dziś przyszła pora, aby przyjrzeć się małosolnej odsłonie zielonych warzyw. Okazuje się, że ogórki w takim wydaniu są bogate w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu . Zalicza się do nich:
-
witamina B2
-
witamina B3
-
witamina B6
-
witamina B12
-
witamina E
-
witamina K
-
potas
-
magnez
-
miedź
-
mangan
Powyższa lista jest jasną przesłanką, która wskazuje na to, że ogórki małosolne są wartościowym elementem diety . Warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób mogą one zadziałać na nasz organizm. Wielu smakoszy będzie tym zaskoczonych.
(Canva.com / ratmaner)
Jakie atuty skrywają ogórki małosolne?
Okazuje się, że ogórki małosolne działają jak probiotyk. Wszystko za sprawą zawartych w nich bakterii, które wspierają pracę jelit . Dzięki temu korzysta cały organizm, ponieważ ułatwiają one przyswajanie składników odżywczych.
Ogórki małosolne mogą wpływać na krzepliwość krwi. Wszystko za sprawą witaminy K. Jej niedobory obniżają krzepliwość . W związku z tym przy skaleczeniach mocniej krwawimy. Dotyczy to również menstruacji.
Nie można zapomnieć o tym, że ogórki małosolne są niskokaloryczne. W związku z tym warto dodać je do swojego jadłospisu, kiedy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów . Trzeba przyznać, że ogórki małosolne mają spore zalety.
Bez wątpienia ogórki małosolne powinny często gościć w naszej kuchni. Najlepiej, jeśli przygotujemy je samodzielnie. Warto wypróbować recepturę od Ani Starmach . Dzięki niej ogórki małosolne nie przysporzą nam nawet najmniejszych problemów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Parenting; BonaVita; Wprost Zdrowie i Medycyna