Chleb z masłem i cukrem - przysmak z PRL-u
Chleb z masłem i cukrem to przekąska, którą na pewno pamiętają osoby, dorastające w czasach PRL-u. Proste smaki budzą przyjemne wspomnienia do dziś, o czym mogą przekonać się także młodsi wielbiciele tego typu przekąsek. Najlepsze jest to, że ilość wersji potrawy jest właściwie nieskończona, bo bazą jest jedynie chleb.
Chleb z masłem i cukrem to przysmak z czasów PRL-u
Chleb z masłem i cukrem pozostaje smakiem dzieciństwa dla wielu osób, bo chyba każdy chociaż raz w życiu go spróbował. Obok letniego kompotu, zupy mlecznej czy waty cukrowej niepozorna przekąska jest czymś, do czego warto wracać, choć nie za często.
Nie jest to oczywiście najzdrowszy smakołyk, bo obecnie dużo lepiej jest podjadać między posiłkami zdrowe owoce, ale doskonale wiemy, że od czasu do czasu każdy wielbiciel słodkości, niezależnie od tego, czy wychowywał się w czasach PRL, czy nie, o słynnym chlebie z cukrem usłyszał od rodziców i dziadków, skusi się na tę niezwykle tanią i prostą przekąskę.
Chleb z masłem i cukrem doskonale zastąpi słodycze, gdy akurat zabraknie nam przekąsek na czarną godzinę. Smak chleba może urozmaicić nam parę dodatków, które na pewno znajdziesz w kuchni.
Chleb z cukrem chyba tylko najmłodszym może wydawać się nudny, bo dla całej reszty miłośników jedzenia pozostaje sentymentalnym smakiem z dzieciństwa. Do dzisiaj kochamy proste smaki, więc od czasu do czasu warto wrócić do tej przekąski.
Jak urozmaicić smak zwykłego chleba z cukrem?
By przygotować ten smakołyk, wystarczy właściwie posmarować chleb ulubionym masłem, które wreszcie kosztuje mniej, i posypać go kryształkami cukru. Można jednak nieco urozmaicić ten przepis na kilka różnych sposobów.
Chleb można podsmażyć na złoto na patelni, oczywiście na ukochanym maśle, i dopiero wtedy oprószyć go cukrem – z cukiernicy lub cukrem pudrem. Niektórzy wolą jednak cieszyć się smakiem świeżego pieczywa i dodać do niego trochę pysznej śmietany i cukru.
Można też wykorzystać kilkudniowy chleb i połączyć go z mlekiem. W tym celu wystarczy zagotować mleko, kromki chleba posypać cukrem i cukrem waniliowym, zalać je lekko wystudzonym mlekiem i gotowe.
Jak widać bez względu na to, czy chcemy zjeść coś chrupkiego, czy też wolimy coś puszystego, możemy przyrządzić pyszny chleb z cukrem na wiele sposobów. Z innych naszych artykułów dowiesz się, jak w prosty sposób upiec chleb, lub jak go mrozić.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyrazista surówka z pora, marchewki i chrzanu. Zniknie z talerzy jako pierwsza
Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser
Uwielbiasz makrelę wędzoną? W mig zrobisz z niej tani pyszny posiłek dla całej rodziny
Źródło: doradcasmaku.pl, gotujmy.pl