Czym doprawić farsz na pierogi ruskie?
Pierogi ruskie są daniem smacznym i tanim. Nadziewa się je farszem z gotowanych ziemniaków, białego sera i zeszklonej cebuli. Farsz trzeba dobrze przyprawić. Czym? Zwykle solą i pieprzem, ale my podpowiemy wam, co jeszcze dodać by pierogi smakowały obłędnie. Idealnie sprawdza się między innymi wędzona papryka.
Dania proste i ekonomiczne cieszą się zawsze dużą popularnością. Można je bowiem przygotować z niewyszukanych składników, które zwykle mamy pod ręką. I tak właśnie jest z ruskimi pierogami. By jednak wyszły naprawdę smaczne, warto pochylić się nad farszem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czym doprawić farsz na pierogi ruskie?
Farsz do pierogów ruskich nie może być mdły i bez wyrazu. Trzeba go dobrze doprawić. Nieodzowna jest sól i pieprz. Ten ostatni powinien być świeżo zmielony, bo tylko wtedy nada potrawie pożądanego smaku i aromatu. Dodaje się go sporą szczyptę.
Pamiętajcie też o gałce muszkatołowej — tę również najlepiej zetrzeć tuż przed dodaniem, bo szybko traci swój aromat. Gałka doskonale harmonizuje z ziemniakami, ale nie przesadźcie z jej dodatkiem.
I jeszcze jeden doskonały, choć niepopularny składnik — wędzona papryka. Koniecznie jej użycie, bo nie tylko podnosi smak farszu, ale też subtelnie odmienia jego kolor. Farsz i cała potrawa zyskuje dzięki niej doskonałą głębię smaku.
Inne ważne dodatki
Cebula to nie tyle dodatek, ile niezbędny składnik farszu na pierogi ruskie. Posiekana, zeszklona, a nawet delikatnie zrumieniona dodaje niepowtarzalnego, słodkawego smaku. Warto ją dodać w sporych ilościach.
Niektórzy wzbogacają farsz do pierogów ruskich posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Pierogi wyglądają ciekawiej i zyskują orzeźwiający smak, jednak nie wszyscy przepadają za dodatkiem zieleniny.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Newsygotujmy