Smakosze.pl Przepisy Czym jest masło klarowane i jak je zrobić? Warto wiedzieć
canva/marekuliasz

Czym jest masło klarowane i jak je zrobić? Warto wiedzieć

2 czerwca 2022

Masło często wykorzystujemy do smażenia. Niestety takie postępowanie nie należy do zdrowych praktyk. Zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po masło klarowane, które w przeciwieństwie do tradycyjnego mlecznego wyrobu ma wysoki punkt dymienia. Zdradzamy jak zrobić je w domu.

Masło klarowane doskonale sprawdzi się do przyrządzenia jajecznicy czy boczniaków z patelni. Popularny w kuchni indyjskiej produkt jest czystym tłuszczem, który według ajurwedy zwiększa odżywczość potraw i poprawia wchłanianie składników odżywczych. Warto mieć go w swojej kuchni.

Z praktycznego punktu widzenia ghee — jak inaczej bywa nazywane klarowane masło — jest produktem, który rzadziej się przypala podczas przyrządzania potraw. Z tego względu wielu kucharzy sięga właśnie po niego.

Jakie są zalety masła klarowanego?

Najważniejszą cechą tego wyrobu jest jego wysoki punkt dymienia — 252 stopnie Celsjusza. Tłuszcze podgrzane do temperatur przekraczających wspomniany punkt przekształcają się w mieszaninę szkodliwych dla zdrowia związków.

Podczas smażenia czy gotowania bardzo trudno jest osiągnąć wartości przekraczające punkt dymienia masła klarowanego. Będzie ono zatem zdrowsze od tradycyjnego wyrobu, który przypala się już w znacznie niższej temperaturze. Jednocześnie w ghee znajdziemy witaminy A, D, E i K oraz korzystnie wpływający na pracę jelit kwas masłowy.

Jak zrobić masło klarowane w domu?

Przygotowanie idealnego do smażenia tłuszczu jest niezwykle proste. Wystarczy podgrzać niesolone masło i doprowadzić je do wrzenia, cały czas mieszając. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie intensywności grzania i zbieranie pojawiającej się na powierzchni tłuszczu białej piany.

Usuwana część obfituje w związki, które nie powinny być ogrzewane do wysokich temperatur. Znajdujący się poniżej żółty, płynny tłuszcz to właśnie masło klarowane. Gdy przestygnie, należy zlać je do czystego słoika i przechowywać w chłodzie, najlepiej w lodówce.

Na maśle klarowanym można smażyć bez obaw
Na maśle klarowanym można smażyć bez obaw

Źródło zdjęcia: canva/fortyforks Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: medme, zywienie.medonet

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy