Czym najlepiej zagęścić flaczki?
Flaki są zupą wywołującą sporo emocji - niektórzy kochają jej smak, inni na samą myśl źle się czują. Jeśli należysz do pierwszej grupy, z pewnością chcesz przygotować ją, jak najlepiej. W tym celu zagęszczaj flaki zasmażką z dodatkiem słodkiej papryki w proszku, dzięki której zupa nabierze doskonałego koloru oraz aromatu.
Niektórzy flaki zagęszczają śmietaną, jednak taka metoda ma swoje minusy. Zupa staje się wtedy delikatniejsza w smaku, a także znacznie bardziej ciężkostrawna, z uwagi na tłustą śmietanę.
Lepszym wyborem jest prosta zasmażka, która nie wpływa na smak flaków, lecz doskonale je zagęszcza. Dodając do niej słodką paprykę, uzyskuje się także wspaniałą barwę oraz lekko słodkawy aromat dania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na proste flaki
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta. Składniki:
-
2 litry rosołu wołowego
-
mięso z rosołu
-
warzywa korzeniowe z rosołu
-
1 kg flaków
-
majeranek 2 łyżeczki
-
sól
-
pieprz
-
papryka ostra 2 łyżeczki
-
liść laurowy 4 sztuki
-
imbir w proszku 1 łyżeczka
-
słodka papryka 2 łyżeczki
-
gałka muszkatołowa pół łyżeczki
Gotowanie rozpocznij od wyjęcia mięsa i warzyw z rosołu. Rozdrobnij mięso, a warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce. Wlej wywar do garnka, podgrzej go i dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami poza majerankiem - tę przyprawę należy zachować na sam koniec, aby zachowała najwięcej smaku .
Do wywaru dodaj oczyszczone i obgotowane kilkakrotnie flaczki. Gotuj je do miękkości. Wrzuć do zupy starte warzywa oraz pokrojone mięso. Gdy wszystko będzie gorące, dopraw zupę majerankiem i zagęść danie zasmażką ze słodką papryką. Zupę podawaj gorącą. Smacznego.
Źródło: canva/RobsonPL, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy.pl; autorski przepis