Smakosze.pl Przepisy Czym najlepiej zagęścić flaczki?
canva/egiss, Getty Images Signature

Czym najlepiej zagęścić flaczki?

9 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Flaki są zupą wywołującą sporo emocji - niektórzy kochają jej smak, inni na samą myśl źle się czują. Jeśli należysz do pierwszej grupy, z pewnością chcesz przygotować ją, jak najlepiej. W tym celu zagęszczaj flaki zasmażką z dodatkiem słodkiej papryki w proszku, dzięki której zupa nabierze doskonałego koloru oraz aromatu.

Niektórzy flaki zagęszczają śmietaną, jednak taka metoda ma swoje minusy. Zupa staje się wtedy delikatniejsza w smaku, a także znacznie bardziej ciężkostrawna, z uwagi na tłustą śmietanę.

Lepszym wyborem jest prosta zasmażka, która nie wpływa na smak flaków, lecz doskonale je zagęszcza. Dodając do niej słodką paprykę, uzyskuje się także wspaniałą barwę oraz lekko słodkawy aromat dania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na proste flaki

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta. Składniki:

  • 2 litry rosołu wołowego

  • mięso z rosołu

  • warzywa korzeniowe z rosołu

  • 1 kg flaków

  • majeranek 2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • papryka ostra 2 łyżeczki

  • liść laurowy 4 sztuki

  • imbir w proszku 1 łyżeczka

  • słodka papryka 2 łyżeczki

  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki

Gotowanie rozpocznij od wyjęcia mięsa i warzyw z rosołu. Rozdrobnij mięso, a warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce. Wlej wywar do garnka, podgrzej go i dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami poza majerankiem - tę przyprawę należy zachować na sam koniec, aby zachowała najwięcej smaku .

Do wywaru dodaj oczyszczone i obgotowane kilkakrotnie flaczki. Gotuj je do miękkości. Wrzuć do zupy starte warzywa oraz pokrojone mięso. Gdy wszystko będzie gorące, dopraw zupę majerankiem i zagęść danie zasmażką ze słodką papryką. Zupę podawaj gorącą. Smacznego.

Flaki

Źródło: canva/RobsonPL, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl; autorski przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy