Smakosze.pl Przepisy Czym przyprawiasz fasolkę po bretońsku? 2 składniki są nieodzowne
canva/Darius Dzinnik

Czym przyprawiasz fasolkę po bretońsku? 2 składniki są nieodzowne

21 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na tani, pożywny obiad na dwa dni? Ugotuj fasolkę po bretońsku z kiełbasą, wędzonym boczkiem i pomidorami. Nie zapomnij też odpowiednio jej przyprawić, dzięki czemu danie stanie się smaczniejsze i lżejsze dla żołądka. Do potrawy doskonale pasuje majeranek i kminek, możesz też użyć nieco ostrej papryki.

Do fasolki po bretońsku wykorzystaj suchą fasolę białą. Namocz ją w zimnej wodzie dzień wcześniej, żeby zmiękła. Do wody dodaj kminek i suszony majeranek. Zioła zneutralizują enzymy odpowiedzialne za wzdęcia, dzięki czemu fasolka nie będzie ciężkostrawna. Tymi samymi ziołami warto też doprawić gotującą się potrawę.

W fasolce po bretońsku bardzo ważne są dodatki: kiełbasa, boczek, pomidory i aromatyczne przyprawy. Pomidory koniecznie oprósz cukrem, to prosty trik na pozbycie się cierpkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj trochę koncentratu pomidorowego, żeby wzmocnić smak.

Fasolki po bretońsku nie zagęszczaj mąką. Długo gotowana fasola naturalnie zagęści cały sos. Danie gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie ziarna fasoli będą idealnie miękkie i delikatne, a sos zredukowany i gęsty. Fasolkę dopraw do smaku kminkiem, suszonym majerankiem i papryką mieloną.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 500 g suchej fasoli

  • 400 g pomidorów z puszki

  • 350 g kiełbasy

  • 150 g boczku wędzonego

  • 2 cebule

  • koncentrat pomidorowy do smaku

  • suszony majeranek

  • łyżeczka kminku

  • 2 liście laurowe

  • słodka i ostra papryka mielona

  • sól, pieprz, cukier

  • olej rzepakowy

Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Pożywny i smaczny obiad za grosze

Fasolę opłucz, włóż do miski, zalej wodą. Dodaj trochę majeranku i kminku i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie fasolę przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do dużego garnka, zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe, majeranek i gotuj na małym ogniu.

Na suchej patelni przesmaż pokrojony boczek, przełóż na talerz. Na patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż na nim pokrojoną kiełbasę, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.

Boczek i kiełbasę z cebulą dodaj do garnka z fasolką i gotuj całość około 1,5 godziny. Następnie dodaj pomidory z puszki, całość oprósz cukrem, kminkiem i papryką mieloną i gotuj kolejne 20 minut. Fasolkę po bretońsku dopraw do smaku solą, pieprzem, koncentratem i majerankiem.

Ugotuj również aromatyczne flaczki drobiowe według przepisu Jakuba Kuronia . Jeśli masz ochotę na czerwone mięso- tu poznasz przepis na wołowinę duszoną z warzywami.

Fasolka po bretońsku
canva/hitdelight

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkastrona

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy