Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń pokazał przepis na flaczki. Pyszny obiad na dwa dni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.09.2022 18:04

Kuroń pokazał przepis na flaczki. Pyszny obiad na dwa dni

Flaczki z boczniaków Jakuba Kuronia
canva/arfo

Flaczki drobiowe to świetna alternatywa dla ciężkich flaków wołowych. Zupa gotowana na korpusie i żołądkach ma rewelacyjny smak, jest bardzo delikatna i aromatyczna. Flaczki drobiowe przepisu Jakuba Kuronia to doskonały pomysł na obiad na dwa dni.

Niedawno Jakub Kuroń pokazał przepis na flaczki drobiowe gotowane na rosole. Kuroń do flaków dodaje również starty imbir i majeranek, to właśnie te przyprawy nadają daniu wspaniałego aromatu. Znany kucharz zupę doprawia również papryką mieloną i natką pietruszki, wszystkie składniki doskonale się z sobą łączą.

Do ugotowania flaczków drobiowych potrzebujemy 1,5 l rosołu. Możemy ugotować go wcześniej, możemy również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Do flaków koniecznie dodajmy również marchewkę i seler.

Marchewkę i seler do flaczków musimy przygotujemy nieco inaczej. Kuroń kroi warzywa w słupki, przesmaża na maśle, następnie doprawia je solą i pieprzem i dodaje również mąkę. Przesmażona z warzywami mąka delikatnie zagęści danie.

Jakub Kuroń pokazał przepis na flaczki drobiowe, są delikatne i pełne smaku

Składniki:

  • pół korpusu kury

  • 250 g żołądków drobiowych

  • 1,5 l rosołu drobiowego

  • 150 g selera korzeniowego

  • 250 g marchewki

  • natka pietruszki

  • łyżka suszonego majeranku

  • papryka słodka mielona do smaku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 cm korzenia imbiru

  • masło

  • łyżka mąki

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić flaczki drobiowe? Są o wiele delikatniejsze od flaków wołowych

Mięso drobiowe ugotuj w rosole, następnie pokrój żołądki w paski, z korpusu poobieraj ugotowane mięso, włóż do rosołu. Warzywa obierz i również pokrój w paski. Imbir zetrzyj na tarce, przełóż do szklanki, zalej niewielką ilością wrzątku i odstaw na 15 minut.

Na maśle podsmaż pokrojone warzywa, pod koniec smażenia oprósz je solą, pieprzem i mąką, przełóż do garnka z rosołem i mięsem, wlej również wodę imbirową, wsyp majeranek, paprykę mieloną, gałkę muszkatołową i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Flaczki dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj z kromką świeżego pieczywa, smacznego.

Na obiad na kilka dni świetnie sprawdzą się również kopytka. Danie przygotowane według przepisu Magdy Gessler zachwyci każdego smakosza. Świetnym pomysłem na jesienny obiad jest również zalewajka. Zupa syci i mocno rozgrzewa.

Flaczki drobiowe
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy