Smakosze.pl Porady Czym zabielać zupę zamiast śmietany?
canva/kittimages

Czym zabielać zupę zamiast śmietany?

15 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jedni lubią zupy czyste, drudzy zabielane. Te drugie odznaczają się aksamitnym smakiem, większą gęstością i pożywnością. A wiesz, czym zabielić zupę zamiast śmietany? Jest kilka smacznych możliwości. Wybierz swoją ulubioną.

Zabielane zupy z pewnością są bardziej kaloryczne niż zupy bez dodatku śmietany. Jednak dzięki zabieleniu zupa też dużo zyskuje. Jeśli jest dosyć chuda, dawka tłuszczu pochodzącego ze śmietany doda jej smaku. Sprawi też, że nasz organizm lepiej przyswoi witaminy zawarte w warzywach. Przy okazji zupa stanie się też bardziej sycąca i nabierze aksamitnej konsystencji.

Czym zabielać zupę zamiast śmietany?

Najpopularniejszym zabielaczem do zup jest śmietana. Do jednych zup bardziej pasuje gęsta i kwaśna śmietana, do innych raczej słodka kremówka. Jednak obie są dość kaloryczne. Z tego powodu niektórzy często rezygnują z dodatku śmietany. Na szczęście ma ona swoje zamienniki.

Zamiast śmietaną, zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym. Lepiej sprawdzi się tu gęsty, kremowy jogurt niż jogurt grecki. Przed dodaniem jogurtu do zupy wcześniej wymieszaj go z częścią gorącego wywaru.

Do zabielenia zupy możesz też użyć kefiru, mleka, serka mascarpone czy naturalnego. Dobrze też sprawdzi się mleko roślinne. Smak zabielacza warto jednak dopasować do rodzaju zupy. Na przykład kefir będzie dobrym dodatkiem do zup owocowych, mleko kokosowe zaś do zup orientalnych.

Ważne wskazówki

Zastępując śmietanę innym zamiennikiem, weź pod uwagę, że będzie miała też nieco inny smak. Pamiętaj też, by każdy dodatek wcześniej zahartować. Co to znaczy? Aby uniknąć zwarzenia się śmietany czy jogurtu, przed dodaniem do zupy należy je rozprowadzić częścią gorącego wywaru. Po wlaniu płynu do zupy trzeba całość wymieszać, czasami też zagotować.

Zagotowania wymagają zupy, które nie tylko zabielamy, ale też dodatkowo zagęszczamy mąką. Zawiesinę sporządzoną z mąki i zabielacza po zahartowaniu wlewamy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.

Przed zabieleniem śmietany do zupy warto wsypać łyżeczkę cukru. Nie zmieni ona zbytnio smaku potrawy, jednak skutecznie zapobiegnie zwarzeniu się zupy.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych, kuchennych porad. Zobacz, jak uniknąć łez w czasie krojenia cebuli albo w jaki sposób uratować przesoloną zupę .

hartowanie śmietany
hartowanie śmietany

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: cosdobrego, winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy