Jak uratować przesoloną zupę?
Zupy są pożywne, rozgrzewające i smaczne. No, chyba że zdarzy nam się potrawę mniej lub bardziej przesolić. Wtedy potrafi stać się nawet niezjadliwa. Na szczęście, nie wszystko stracone, bo nadmiar soli da się usunąć. Zobacz, jak uratować przesoloną zupę.
Nasze życie mija w ciągłym pośpiechu. Zwykle robimy kilka rzeczy naraz. Nie trudno wtedy o pomyłkę i niedopatrzenie. Czasami zdarzy nam się na przykład dwa razy posolić zupę albo po prostu sypnie nam się za dużo soli. Zamiast się denerwować, lepiej znaleźć wyjście z tej sytuacji. I właśnie podajemy kilka możliwości ratowania przesolonej zupy. One naprawdę działają.
Jak uratować przesoloną zupę?
Z nadmiarem soli w zupie dobrze poradzi sobie jabłko. Trzeba je przekroić na cztery części, usunąć gniazda nasienne i włożyć do gotującej się zupy. Po 10 minutach należy wyjąć jabłko i sprawdzić smak zupy. Jeśli nadal jest za słona, można do niej włożyć drugie jabłko. Jabłko wchłonie część soli, a jego słodki smak dodatkowo pomoże zneutralizować słoność potrawy.
Zamiast jabłka do zupy można włożyć surowego ziemniaka. Wcześniej trzeba go obrać, opłukać i przekroić na 2-4 części. Dzięki temu szybciej wchłonie nadmiar soli niż cała bulwa. Po 10 minutach gotowania ziemniak należy wyjąć z zupy. Jeśli potrawa nadal jest za słona, można włożyć do niej drugiego ziemniaka.
Przesoloną zupę pomoże też uratować kromka lub skórka chleba. Przed włożeniem do zupy warto ją podpiec czy też posuszyć np. w opiekaczu, czy piekarniku. To zapobiegnie rozpadnięciu się chleba w zupie i ułatwi jego wyjęcie z wywaru. Chleb można też nieco zrumienić. Gorzkawy i słodkawy smak dodatkowo pomogą zneutralizować słoność zupy. Dobrym sposobem na odsolenie zupy jest też włożenie do niej woreczka z ryżem. Ryż gotujemy w wywarze 10 minut. W tym czasie powinien wchłonąć część soli z zupy. Wtedy należy go wyjąć i jeśli nie jest zbyt słony, można go serwować do potraw.
Innym, sprawdzonym sposobem na przesoloną zupę jest ubite białko. 1-2 białka kurzego jaja trzeba ubić na sztywną pianę, włożyć do zupy i gotować, aż się zetną. Po tym czasie białka należy wyjąć łyżką cedzakową. Wraz z nimi usuniemy z zupy część soli.
Inne sposoby na słoną zupę
Przesoloną zupę można też rozcieńczyć, dodając do niej więcej wody. Niestety nie jest to sposób idealny, bo rozwodnieniu ulegnie też cały smak zupy.
Sól w zupie pomoże też zneutralizować zaprawienie jej śmietaną. Oczywiście, jeśli nie jest to rosół czy krupnik. Kwaśny smak śmietany zniweluje częściowo słoność zupy.
Zbyt słoną zupę możemy spróbować też doprawić cukrem. Słodki smak neutralizuje smak słony. Oczywiście trzeba to zrobić z umiarem, żeby zupa nie zamieniła się w nieudany deser.
Na naszej stronie znajdziesz też inne porady przydatne w kuchni. Dowiedz się np. jaki jest największy błąd popełniany przy gotowaniu zupy ogórkowej, a także, po czym poznać dobrej jakości filet z kurczaka.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp