Smakosze.pl Porady Czym zastąpić papier do pieczenia?
canva/pixelshot

Czym zastąpić papier do pieczenia?

13 lutego 2022

Przygotowujecie ciasto, a zabrakło wam papieru do pieczenia? Jest na to sposób. Posmarujcie formę masłem i posypcie ją buka tartą, a gotowy deser wyjmiecie z niej bez problemu. A to nie jedyne rozwiązanie.

Nie wszystkie domowe wypieki wymagają zastosowania papieru do pieczenia. Tak będzie na przykład w przypadku szarlotki na kruchym spodzie . Ciasto zazwyczaj zawiera wystarczająco dużo tłuszczu, by nie przywarło do naczynia. Z innymi wypiekami — np. z sernikiem — nie będzie już tak prosto.

Czego użyć zamiast papieru do pieczenia?

Babciny patent, polegający na natłuszczeniu formy masłem i obsypaniu jej bułką tartą, będzie ratunkiem w sytuacji, gdy okaże się, że papieru w domu nie macie. Nie w każdej sytuacji jego zastosowanie będzie możliwe.

Robiąc ciasto wegańskie, masło zastąpcie margaryną, a najlepiej olejem rzepakowym. Ten ostatni tłuszcz ma znaczną przewagę nad pozostałymi — nie wpływa na smak wyrobu. Będzie zatem dobry również do zabezpieczenia przed przywieraniem pasztetu czy innej warzywnej zapiekanki.

W niektórych przypadkach możecie też wykorzystać papier śniadaniowy. Jedyne, na co trzeba uważać to temperatura pieczenia. Specjalny papier ma tę przewagę, że dobrze znosi wysokie temperatury.

Jednak i on ma pewne ograniczenia. Sporo dostępnych na rynku wyrobów nie nadaje się do pieczenia w temperaturze powyżej 230 stopni Celsjusza. Wszystkie dania wymagające takich warunków warto piec z użyciem folii aluminiowej, która nie spali się.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Są formy, które nie wymagają specjalnego traktowania. Silikonowe „naczynia” do wypiekania, o ile są wykonane z wysokiej jakości materiałów, sprawdzą się doskonale do wielu wypieków. Będą idealne zwłaszcza do ciast zwartych np. bab czy keksów.

Jeśli nie macie takiego naczynia na podorędziu, a w domu brak jakichkolwiek innych produktów, o których wspominaliśmy powyżej, odłóżcie na bok plany piekarnicze i zdecydujcie się na deser bez pieczenia np. blok czekoladowy .

Blachę możemy posmarować masłem
Blachę możemy posmarować masłem

Źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy