Smakosze.pl Porady Skuteczne sposoby czyszczenia kuchni i sprzętu kuchennego na błysk
Zdjęcie poglądowe/ commons.wikimedia.org/Stilfehler/ CC 3.0

Skuteczne sposoby czyszczenia kuchni i sprzętu kuchennego na błysk

28 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Czyszczenie mocno wżartych w powierzchnie zaschniętych plam czy zacieków może sprawić nie lada problemy. Często ludzie sięgają w takiej sytuacji po ostrą chemią myśląc, że zwykła soda z octem i sokiem z cytryny nie rozwiążą niczego. Okazuje się, że jest zupełnie inaczej.

Prezentujemy wam kilka doskonałych trików, które dzięki użyciu szeroko dostępnych materiałów i składników, nie stanowią dla nikogo żadnego wyzwania. Dlatego czyszczenie będzie banalnie prostym i wręcz przyjemnym zajęciem, a nie przykrym obowiązkiem.

Sprytne triki na czyszczenie

Jednym z najtrudniejszych w utrzymaniu czystości sprzętów kuchennych może być zwykły stojący mikser. W szczelinach pomiędzy kawałkami obudowy mogą wciskać się resztki ciasta, sosów, kremów i innych produktów, które miesza się za jego pomocą. Na szczęście jest na to sposób.

Wystarczy użyć patyczka do szaszłyków i przesuwać jego ostrą końcówką po szczelinach, jednocześnie dociskając ze średnią siłą . Patyczek wyciągnie zaschnięty brud, który w innym wypadku może gnić i zatruwać gotowane przez ciebie jedzenie.

Jeśli w Twoim piekarniku jest mnóstwo przypalonych resztek, których nie można po prostu zeskrobać - włóż do piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione octem, wodą i sokiem z cytryny. Para zmiękczy resztki, które z łatwością wyczyścisz.

Kuchnia nie pachnie czystością, lecz Ty zrobiłeś wszystko, aby nawet najbardziej skryty zakamarek lśnił? Wlej ocet do garnka i zagotuj go na kuchence. Dzięki temu odświeżysz powietrze, które po chwili zacznie ładnie pachnieć.

Szafki z okleiną lub drewnem nie wyglądają już tak, jak świeżo po zakupie? Nasmaruj je mieszanką oleju roślinnego i sody, a następnie przetrzyj wilgotną ścierką. Powierzchnia nabierze dawnego blasku, a tłuste zacieki przestaną istnieć.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy właściwości herbaty z liści laurowych. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy sposób na uratowanie zbyt twardej fasolki w fasoli po bretońsku.

Fugi pomiędzy kafelkami straciły dawny kolor i sczerniały? Nałóż na nie pastę z sody oczyszczonej i wody, a następnie spryskaj ją octem. Wyszoruj dobrze fugi i przemyj czystą wodą - po chwili będą wyglądać jak nowe.

Twardy osad na metalowych częściach zlewu nie jest estetyczny. Niestety, szorowanie go przy użyciu wody na nic się nie zda. Spryskaj go octem i przetrzyj gąbką, a po chwili zalegający twardy kamień rozpuści się i zniknie. Wystarczy wtedy przelać zlew zimną wodą i gotowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: webniusy.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy