Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najlepsze mięso na kotlety mielone
Monika Dec
Monika Dec 25.03.2022 22:55

Najlepsze mięso na kotlety mielone

kotlety mielone
Pixabay / congerdesign

Chrupiąca skórka, a w środku puszysty i miękki środek - takie kotlety mielone są marzeniem wielu z nas. Co zrobić, aby osiągnąć taki efekt? Wystarczy zawsze zwracać uwagę na kilka szczegółów. Jednym z nich jest wybór odpowiedniego mięsa.

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone?

Przede wszystkim mięsa na kotlety mielone powinno być średnio tłuste. Dobrym pomysłem może być miks tych chudszego i twardszego (np. wołowiny) z tłustszym boczkiem lub karkówką.

Warto również skorzystać z tricku naszych babć i samodzielnie zmielić je w domu za pomocą odpowiedniej maszynki. Jest to nieco bardziej czasochłonne rozwiązanie, ale to właśnie dzięki niemu zyskamy, pewność co do jakości naszego mięsa.

Gdy nie mamy możliwości zrobić tej czynności w domu, warto zawsze zwracać uwagę na dwie cechy mięsa: jego kolor oraz jakość. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać, przygotowując kotlety mielone?

Formowanie kotletów

Kolejną ważną czynnością przy przygotowaniu kotletów mielonych jest uformowanie masy. W jaki sposób to wykonać? Rozumiemy, że doświadczeni miłośnicy gotowania znają te zasady, ale być może czytają nas również osoby, które rozpoczynają przygodę z kuchnią i  będzie to dla nich cenna informacja.

Masę mięsa mielonego należy wyłożyć na zwilżoną deskę i utworzyć z niej grupy wałek. Następnie musimy podzielić ją na równe części i uformować je kotlety. Dokładny przepis na to danie znajdziecie tutaj.

[EMBED-18]

Ostatni punkt smażenie

Ważną czynnością przy przyrządzaniu kotletów mielonych jest oczywiście ich usmażenie. Aby miały one chrupiącą skórkę, musimy użyć do tego gorącego tłuszczu. Najlepszy będzie smalec, masło klarowane lub olej.

Kotlety mielone zawsze powinniśmy smażyć do zarumienienia  z obu stron. Nie powinniśmy ich układać zbyt ciasno na patelni, ponieważ wydzierająca się podczas ich smażenia pora może negatywnie wpłynąć na ich chrupkość.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps/beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefined