Smakosze.pl
kotlety mielone

Pixabay / congerdesign

Najlepsze mięso na kotlety mielone

27 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Jak przyrządzić idealne kotlety mielone? Warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Jednym z nich jest odpowiedni dobór mięsa. Na jakie najlepiej postawić? Nasze babcie miały jasne zdanie w tej kwestii! Warto skorzystać z ich tri

Chrupiąca skórka, a w środku puszysty i miękki środek - takie kotlety mielone są marzeniem wielu z nas. Co zrobić, aby osiągnąć taki efekt? Wystarczy zawsze zwracać uwagę na kilka szczegółów. Jednym z nich jest wybór odpowiedniego mięsa.

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone?

Przede wszystkim mięsa na kotlety mielone powinno być średnio tłuste. Dobrym pomysłem może być miks tych chudszego i twardszego (np. wołowiny) z tłustszym boczkiem lub karkówką.

Warto również skorzystać z tricku naszych babć i samodzielnie zmielić je w domu za pomocą odpowiedniej maszynki. Jest to nieco bardziej czasochłonne rozwiązanie, ale to właśnie dzięki niemu zyskamy, pewność co do jakości naszego mięsa.

Gdy nie mamy możliwości zrobić tej czynności w domu, warto zawsze zwracać uwagę na dwie cechy mięsa: jego kolor oraz jakość. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać, przygotowując kotlety mielone?

Formowanie kotletów

Kolejną ważną czynnością przy przygotowaniu kotletów mielonych jest uformowanie masy. W jaki sposób to wykonać? Rozumiemy, że doświadczeni miłośnicy gotowania znają te zasady, ale być może czytają nas również osoby, które rozpoczynają przygodę z kuchnią i  będzie to dla nich cenna informacja.

Masę mięsa mielonego należy wyłożyć na zwilżoną deskę i utworzyć z niej grupy wałek. Następnie musimy podzielić ją na równe części i uformować je kotlety. Dokładny przepis na to danie znajdziecie tutaj.

[EMBED-18]

Ostatni punkt smażenie

Ważną czynnością przy przyrządzaniu kotletów mielonych jest oczywiście ich usmażenie. Aby miały one chrupiącą skórkę, musimy użyć do tego gorącego tłuszczu. Najlepszy będzie smalec, masło klarowane lub olej.

Kotlety mielone zawsze powinniśmy smażyć do zarumienienia  z obu stron. Nie powinniśmy ich układać zbyt ciasno na patelni, ponieważ wydzierająca się podczas ich smażenia pora może negatywnie wpłynąć na ich chrupkość.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps/beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefined

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >
owoce derenia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni owoce derenia?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy zimną wodę?

Czytaj więcej >