Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Właściwości herbaty z liści laurowych
Monika Dec
Monika Dec 27.02.2021 01:00

Właściwości herbaty z liści laurowych

Liście laurowe mają wielką moc
Pixabay / Ajale

Herbata z liści laurowych nie jest w Polsce jeszcze popularnym napojem. Warto jednak to zmienić, ze względu na jej cenne dla naszego zdrowia właściwości. Lista zalet napoju zdaje się wręcz nie mieć końca!

Dlaczego warto pić herbatę z liści laurowych?

Napój jest szczególnie popularny w krajach śródziemnomorskich. Powód? Liście laurowe rosną tam niemal w każdym ogrodzie. Zerwane prosto z krzaka służą nie tylko w kuchni, ale również jako naturalne lekarstwo na wiele schorzeń.

Herbata z liści laurowych ma długą listę zalet. Przede wszystkim pomaga oczyścić nasz organizm z toksyn oraz wspomaga pracę wielu narządów m.in. wątroby i nerek.

Łagodzi również infekcje dziąseł i jamy ustnej oraz uporczywe bóle reumatyczne. W jaki sposób wykonać ten wyjątkowy napój? Nie ma nic prostszego?

Przepis na herbatę z wawrzynu

Przepis na herbatę z wawrzynu jest bardzo łatwy. Musisz jedynie pokruszyć garść liści laurowych (ok. 5 g), następnie zalać go szklanką wrzątku i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Na koniec poczekaj, aż napój przestygnie i go odcedź.

Herbatę warto przyrządzić rano i popijać małymi łykami w ciągu dnia (nie powinno być go więcej niż jedna szklanka dziennie). Kuracja powinna trwać maksymalnie trzy dni. Po tym czasie wskazana jest co najmniej tygodniowa przerwa.

Niestety, nie każdy powinien sięgać po napar z liści laurowych. Nie ma badań na temat jego ewentualnego wpływu na rozwój płodu, dlatego nie powinny go pić kobiety w ciąży. Nie powinno się go również podawać dzieciom.

Podany artykuł nie jest poradą medyczną. W razie wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.

Zainteresował Cię przeczytany tekst? Polecamy nasze inne artykuły, z których dowiesz się m.in. jaka jest nietypowa zaleta imbiru oraz dlaczego warto sięgać po napar z dziurawca.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnik zdrowie

undefinedundefinedundefined 

Tagi: Przyprawy