Placki ziemniaczane
Pixabay / Taken

Sposób na chrupiące placki ziemniaczne

Placki ziemniaczane są przepyszną przekąską lub wspaniałym dodatkiem do dań. Doskonale smakują podane zarówno na słodko, jak i na słono. Co zrobić, aby placki były chrupiące? Wystarczy zwrócić uwagę na dwa szczegóły: składniki i smażenie.

Placki ziemniaczane to prosta potrawa, z którą bez większych problemów poradzą sobie nawet początkujący pasjonaci kuchni. Warto jednak pamiętać o 2 szczegółach, które sprawią, że potrawa będzie nieziemsko chrupiąca.

Po pierwsze ziemniaki

Okazuje się, że nie każde ziemniaki nadają się na placki. Dlatego, wszyscy, którzy uważają, że wystarczy chwycić dowolny worek w sklepie, są w błędzie. Eksperci kulinarni twierdzą, że na placki najlepsze będą ziemniaki typu B (Irga, Flaming, Sante) i C (Bryza, Gracja, Gustaw).

Wyżej wymienione warzywa są mączyste, co oznacza, że zawierają dużo skrobi. To właśnie ona nadaje ziemniakom chrupkości. Dodatkowo są również najmniej wodniste, co jest szczególnie istotne przy smażeniu placków ziemniaczanych.

Sztuka smażenia

Ważnym elementem przyrządzania placków ziemniaczanych, jest ich odpowiednie smażenie. Wiele osób twierdzi, że jest ono wręcz kluczem do sukcesu smaku tej potrawy.

Prozdrowotne właściwości ogórków kiszonychProzdrowotne właściwości ogórków kiszonychCzytaj dalej

Do tej czynności koniecznie wybierzmy patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią. Najlepiej smażyć placki na oleju z pestek winogron lub rzepakowym, ponieważ oba mają wysokie punkty dymienia.

Podczas smażenie nie powinniśmy ruszać placków. Po wyłożeniu ciasta na patelnię należy poczekać, aż utworzy się na nim chrupiąca skórka i dopiero wtedy obrócić placek na drugą stronę.

Przenigdy nie należy również pośpieszać procesu smażenia się placków. Powód? Gdy je obracamy lub przesuwamy, sprawiamy, że nasiąkają one tłuszczem, co w rezultacie sprawia, że stają się miękkie i niezbyt smaczne.

Ważnym elementem placków ziemniaczanych jest również mąka. Eksperci nie mają wątpliwości, że jest tylko jeden z jej rodzajów, jest najlepszym wyborem. Szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule. Polecamy również doskonały przepis na to danie autorstwa Ani Starmach.

Jesteście miłośnikami placków ziemniaczanych? Jakie są Wasze sekretne sposoby na smak tej potrawy?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł