Rosół
Pixabay / eloneo

Dlaczego warto dodać karmel do rosołu?

Rosół to danie, które bardzo często gości na naszym niedzielnym obiedzie. Zazwyczaj przyrządzamy jego tradycyjną wersję, chociaż coraz częściej mówi się o niezwykłych dodatkach, które mogą pozytywnie wpływać na jego konsystencję, smak, kolor i wartości odżywcze. Wielu szefów kuchni wrzuca do rosołu karmel. Powód może naprawdę zaskoczyć!

Ugotowanie pysznego i esencjonalnego rosołu jest sporą sztuką. Najlepiej radzą z tym sobie doświadczeni miłośnicy gotowania. Coraz większą popularnością cieszą się również nietypowe dodatki do tej uwielbianej zupy.

Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, dlaczego szefowie kuchni wlewają do rosołu ocet. Okazuje się, że nie jest to jedyny nietypowy dodatek, który umieszczają w tej popularnej zupie. Dlaczego warto ugotować rosół z dodatkiem słodkiego karmelu?

Rosół z karmelem

Żaden składnik rosołu nie jest przypadkowy. Każdy z nich ma swoją ukrytą funkcję, która doskonale wpływa na smak lub wartości odżywcze tej zupy. Okazuje się, że karmel nadaje potrawie pięknego złocistego koloru!

W jaki sposób przygotować rosół z takim dodatkiem? Polecamy doskonały przepis na pyszny rosół w idealnym odcieniu złota!

Przepis na rosół z karmelem

Składniki:

  • porcja rosołowa
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • Pół selera
  • Pół pora
  • 1 cebula
  • 2 suszone grzyby
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego

Sposób wykonania:

Włóż do garnka dokładnie umyte mięso oraz warzywa i zalej je 3 litrami wody. Dodaj do zupy 2 suszone grzyby. Włącz gaz i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Usuń szumowiny i wrzuć do zupy ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj zupę przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.

Obierz cebulę, przekrój na pół i obie połówki połóż na suchej patelni, gdy warzywo sczernieje, wrzuć je do rosołu (więcej na ten temat przeczytasz tutaj).

Na kolejnej suchej patelni rozsyp łyżkę cukru i karmelizuj go, przechylając patelnie w różne strony, a następnie wlej go do rosołu. Rób to zawsze ostrożnie, ponieważ karmel może pryskać na różne strony.

Na koniec wsyp do rosołu sól i gotuj go jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu. Skusisz się na taki kulinarny eksperyment?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl/ kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł