Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać karmel do rosołu?
Monika Dec
Monika Dec 25.03.2022 22:55

Dlaczego warto dodać karmel do rosołu?

Rosół
Pixabay / eloneo

Ugotowanie pysznego i esencjonalnego rosołu jest sporą sztuką. Najlepiej radzą z tym sobie doświadczeni miłośnicy gotowania. Coraz większą popularnością cieszą się również nietypowe dodatki do tej uwielbianej zupy.

Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, dlaczego szefowie kuchni wlewają do rosołu ocet. Okazuje się, że nie jest to jedyny nietypowy dodatek, który umieszczają w tej popularnej zupie. Dlaczego warto ugotować rosół z dodatkiem słodkiego karmelu?

Rosół z karmelem

Żaden składnik rosołu nie jest przypadkowy. Każdy z nich ma swoją ukrytą funkcję, która doskonale wpływa na smak lub wartości odżywcze tej zupy. Okazuje się, że karmel nadaje potrawie pięknego złocistego koloru!

W jaki sposób przygotować rosół z takim dodatkiem? Polecamy doskonały przepis na pyszny rosół w idealnym odcieniu złota!

Przepis na rosół z karmelem

Składniki:

  • porcja rosołowa 

  • 5 marchewek

  • 1 pietruszka

  • Pół selera

  • Pół pora

  • 1 cebula

  • 2 suszone grzyby 

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

  • pół łyżeczki pieprzu mielonego

Sposób wykonania:

Włóż do garnka dokładnie umyte mięso oraz warzywa i zalej je 3 litrami wody. Dodaj do zupy 2 suszone grzyby. Włącz gaz i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Usuń szumowiny  i wrzuć do zupy ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj zupę przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.

Obierz cebulę, przekrój na pół i obie połówki połóż na suchej patelni, gdy warzywo sczernieje, wrzuć je do rosołu (więcej na ten temat przeczytasz tutaj).

Na kolejnej suchej patelni rozsyp łyżkę cukru i karmelizuj go, przechylając patelnie w różne strony, a następnie wlej go do rosołu. Rób to zawsze ostrożnie, ponieważ karmel może pryskać na różne strony.

Na koniec wsyp do rosołu sól i gotuj go jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu. Skusisz się na taki kulinarny eksperyment?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl/ kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Rosół