Smakosze.pl Przepisy Danie jest znacznie starsze niż PRL. Fasolka po bretońsku ma ponad 100 lat. Z tego przepisu gotowała ją polska armia we Francji w czasie I wojny światowej.
fot. Łukasz Modelski

Danie jest znacznie starsze niż PRL. Fasolka po bretońsku ma ponad 100 lat. Z tego przepisu gotowała ją polska armia we Francji w czasie I wojny światowej.

29 października 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

To danie jest znacznie starsze niż PRL. Fasolka po bretońsku ma ponad 100 lat. Z tego przepisu gotowała ją polska armia we Francji w czasie I wojny światowej.

Krótka historia fasolki po bretońsku

„Kuchnia garnizonowa” wydana w Paryżu w roku 1918 była pierwszą polską wojskową książką kucharską w dziejach. Armia Hallera wzorowała swe przepisy na wojskowych recepturach francuskich.

I choć w Bretanii nikt nie słyszał o fasolce po bretońsku, podobna potrawa występuje na południu Francji. Oraz w polskiej książce kucharskiej.

Oryginalny przepis trzeba było zmienić, bo podaje proporcje na… 100 osób. Ale reszta się zgadza. Historyczna fasolka po bretońsku doskonale smakuje i dziś.

Fot. polona.pl.jpg
fot: polona.pl


Jest napakowany w cynk i witaminy, a tak mało znany. Okrzyknięto go jedną z najlepszych polskich ryb

Wojskowa fasolka po bretońsku (1h45 minut plus moczenie fasoli)

Składniki:

400 g fasoli „Piękny Jaś”

200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

200 g podwędzanej kiełbasy pokrojonej w plastry

1 posiekana cebula, posiekana

2-3 posiekane ząbki czosnku

4 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę lub puszka krojonych pomidorów

2 łyżki masła lub oleju

1 łyżeczka suszonego tymianku

Sól i pieprz do smaku

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Sposób przygotowania fasolki po bretońsku

Sposób przygotowania:

- Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie

- Nazajutrz odlej, opłucz i gotuj w osolonej wodzie przez godzinę-półtorej do średniej miękkości. Uważaj, by fasoli nie rozgotować.

- Boczek i kiełbasę lekko podsmaż na patelni na odrobinie oleju

- Do wędlin dodaj cebulę, po chwili czosnek

- Dodaj odcedzoną i osączoną fasolę, podsmażaj razem przez 5 minut

- Dodaj pomidory, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 10-15 minut.


Ulubione zioła, zwłaszcza świeży majeranek przydadzą się przy podaniu. Podawaj ze świeżym pieczywem lub z pumperniklem.

U mnie w domu grochówkę gotowało się tak, że stawała w niej łyżka. Powrót do smaku dzieciństwa mnie zaskoczył
Rób to, a rosół nigdy nie będzie się pienił. Niezawodny sposób mojej mamy działa od dziesięcioleci
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy