Smakosze.pl

fot. Łukasz Modelski

Rób to, a rosół nigdy nie będzie się pienił. Niezawodny sposób mojej mamy działa od dziesięcioleci

29 Października 2023

Autor tekstu:

Łukasz Modelski

Usuwanie brzydkiej piany z powierzchni gotującego się rosołu to prawdziwa zmora. Szumowanie jest pracochłonne i niedokładne. Mama nauczyła mnie skutecznej walki z pianą.

Nawet bardzo gęsta łyżka cedzakowa nie jest skutecznym narzędziem w walce z pianą gromadzącą się na powierzchni gotującego się wywaru. A przecież od czystości wywaru zależy klarowność rosołu. Sposób, którego nauczyłem się od mamy sprawia, że nie muszę już stać z łyżką nad garnkiem.

 

Skąd się bierze piana?

Biała zwarta pianka, którą z powierzchni gotującej się zupy jednym ruchem zbierały nasze babki, to przeszłość. Dzisiejsze „szumy” to szarobrązowy, rzadki osad, który odbiera chęć do jedzenia. 

Źródło tej zmiany jest jasne – chemia i zanieczyszczenia. Mało kto ma szczęście gotować wywar na warzywach z domowego ogródka i na mięsie dostarczanym przez zaufanego rzeźnika. Trzeba radzić sobie inaczej. 

Uprawiane przemysłowo warzywa mają w sobie i na sobie związki chemiczne pochodzące z tzw. środków ochrony roślin. Będące w masowej sprzedaży mięso i drób zawierają m.in. antybiotyki i konserwanty. Ponieważ kupujemy je na co dzień, musimy umieć sobie z nimi radzić.

 

Ryba miętus

Jest napakowany w cynk i witaminy, a tak mało znany. Okrzyknięto go jedną z najlepszych polskich ryb

CZYTAJ DALEJ

Sekret mojej mamy


Zawsze mnie dziwiło, dlaczego rosoły mojej mamy są idealnie złote i przejrzyste. Mama robi zakupy w zwyczajnych sklepach i supermarketach, a jej doskonale klarowny wywar wygląda, jakby ugotowano go przed 100 laty. 

Mama zdziwiła się, że pytam ją o jej tajemniczy sposób na przejrzysty rosół, wydawało jej się, że to, co robi, jest zupełnie naturalne. Po chwili zdała sobie sprawę, że w ten sposób postępuje już od pół wieku, od kiedy tylko zauważyła zmianę jakości składników rosołu. 
 

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach



 

 

Rosół, który zawsze jest klarowny


Tajemnica tkwi w odpowiednim przygotowaniu włoszczyzny i mięsa. Mama poradziła mi tak:
- Włoszczyznę obierz i staranie umyj pod bieżącą wodą

IMG_3.jpg
- Mięso i drób oczyść z żył i przerostów, odkrój najbardziej tłuste części (zwłaszcza w okolicach kupra w kurczaku)

IMG_4.jpg
- Bardzo starannie umyj mięso i drób pod bieżącą wodą
- Zagotuj wodę w dużym garnku, do wrzątku wrzuć włoszczyznę, pogotuj przez 3-4 minuty, wyłów

IMG_2.jpg


- W drugim garnku z wrzątkiem obgotuj mięso i drób przez 5 minut, wyłów
- Mięso, drób i włoszczyznę po obgotowaniu jeszcze raz starannie opłucz pod wodą

IMG_10.jpg
- Garnek po gotowaniu mięsa umyj, jeszcze raz zagotuj w nim wodę

IMG_7.jpg
- Mięso i drób obgotuj ponownie we wrzątku przez 5 minut  
- Opłucz je pod bieżącą wodą

IMG_9.jpg

Dopiero teraz można zacząć gotować właściwy wywar na mięsie i włoszczyźnie. Dzięki tej radzie wywar się nie pieni, a rosół jest czysty i klarowny.

IMG_10.jpg

 

Surówka z czerwonej kapusty

Uwielbiany kucharz pokazał jak robi surówkę z kapusty na zimę. Idealnie pasuje do schabowych

CZYTAJ DALEJ
Kotlety mielone po śląsku

Najlepsze mielone jadłam na Górnym Śląsku. Reszta kraju nawet nie zdaje sobie sprawy, co można do nich dodać

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Łukasz Modelski

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >