U mnie w domu grochówkę gotowało się tak, że stawała w niej łyżka. Powrót do smaku dzieciństwa mnie zaskoczył
Grochówka to zupa bardzo sycąca i rozgrzewająca. Może być rzadsza lub gęściejsza. Dziś gotuje się ją tak, by miała płynną konsystencję. „A gdyby tak zrobić po staremu” – pomyślałem. Efekt był niedzisiejszy i smakowity.
Domowa grochówka krok po kroku (2 godziny plus czas na moczenie grochu)
Składniki:
2 szklanki żółtego grochu namoczonego przez noc
1 posiekana cebula
2-3 posiekane ząbki czosnku
2 pokrojone w kostkę marchewki
2 pokrojone w kostkę ziemniaki
1 pokrojona w kostkę pietruszka
1 pokrojony w kostkę seler korzeniowy
150 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
1-2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
2-3 łyżeczki majeranku
Sól i pieprz do smaku
Masło lub olej do smażenia
Podsmażony na skwarki boczek i świeży majeranek do podania
Jest napakowany w cynk i witaminy, a tak mało znany. Okrzyknięto go jedną z najlepszych polskich rybSposób przygotowania
- Namoczony groch odcedź i opłucz
- W dużym garnku rozgrzej masło lub olej (łyżeczka wystarczy)
- Lekko przesmaż na nim pokrojony w kostkę boczek
- Po chwili dodaj warzywa, smaż aż zaczną mięknąć
- Dodaj groch, zalej dwoma litrami wody
- Dodaj liść laurowy i ziele angielskie
- Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu aż groch się całkiem rozgotuje
- Dodaj suszony majeranek, pieprz i sól, zamieszaj, gotuj jeszcze kilka minut
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Sekret smaku domowej grochówki
U mnie w domu grochówkę gotowało się tak, że stawała w niej łyżka. Powrót do smaku dzieciństwa mnie zaskoczył.
Gęsta, gorąca i aromatyczna zupa roztaczająca zapach majeranku i wzmocniona skwarkami z wędzonego boczku zabrała mnie w podróż do krainy dzieciństwa.