Smakosze.pl Przepisy Dawniej faworki robiono inaczej. Mamy przepis z 1931 roku
Fot. Canva/arfo

Dawniej faworki robiono inaczej. Mamy przepis z 1931 roku

19 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Faworki już od dawien dawna królują na polskich stołach w Tłusty Czwartek i nie tylko. Tego dnia razem z pączkami są głównym obiektem zainteresowań wielu osób. Nic dziwnego, w końcu są przepyszne. Prawie sto lat temu Maria Disslowa, autorka wielu książek kucharskich, przedstawiła swój przepis na te słodkie pyszności. Musisz koniecznie się z nim zapoznać. Faworki wychodzą niesamowite.

Historia faworków

Nie wszyscy wiedzą, ale faworki zawdzięczają swoje istnienie zwykłemu przypadkowi . Dawno temu pewien młody cukiernik omyłkowo upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Utworzył się z tego warkocz. Młody pracownik przestraszył się i aby uratować sytuację, posypał wspomniany przysmak cukrem . Po spróbowaniu okazało się, że jest to smaczne, co później potwierdził starszy cukiernik, również pracujący w tym miejscu. Tak właśnie narodziła się era faworków .

Duża ilość faworków posypana cukrem pudrem
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer
Łączę budyń, jajka i mąkę. Ten deser jest hitem w moim domu

Przepis z 1931 roku

Przepis na faworki stworzyła wiele lat temu ceniona autorka książek kucharskich Maria Disslowa .

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 4 jajka
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 80 g śmietany
  • 50 ml rumu
  • Smalec do smażenia
  • Cukier z wanilią do posypania

Jak przygotować faworki z przepisu sprzed niemal 100 lat?

Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Następnie dodajemy do niej jajka, masło, cukier, rum i śmietanę. Po wymieszaniu wszystkich składników wyrabiamy ciasto .

Ciekawość z pewnością może budzić obecność rumu , ponieważ zazwyczaj, aby faworki nie chłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu, dodaje się do ciasta odrobinę spirytusu. Jednak w alkohol zaproponowany w tym przepisie również świetnie się spisze.

Ciasto wałkujemy w ten sposób, aby powstały cienkie placki, które następnie kroimy na paski, zawijamy w warkocz i smażymy na złoty kolor z obu stron.

W ostatnim kroku odsączamy z tłuszczu nasze „chrusty” i posypujemy cukrem z wanilią .

Faworki z dużą ilością cukru pudru
Fot. Shutterstock/wjarek

Sprawdź przepis na gołąbki po żydowsku . Zobacz, na czym najlepiej smażyć faworki .

Obierz marchewki i wrzuć na patelnię. Ten deser to mistrzostwo świata
Henia pokazała swój patent na pierogi z mięsem. W głowie się nie mieści, z czego robi ciasto
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy