Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę budyń, jajka i mąkę. Ten deser jest hitem w moim domu
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 18.01.2025 21:00

Łączę budyń, jajka i mąkę. Ten deser jest hitem w moim domu

mini pączki
Fot. Canva/bhofack2, Getty Images

Idealna przekąska, którą zrobicie w mgnieniu oka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis przed Tłustym Czwartkiem. Zobaczcie, jak przygotować ekspresowe mini pączki. Są po prostu przepyszne.

Niezwykła historia pączków

Nie każdy wie, ale historia pączków zaczyna się w starożytności. Jednak wtedy nie przypominały mięciutkich bułeczek pieczonych na głębokim oleju. W tej formie, w której znamy je dzisiaj, pojawił się XVI wieku w Polsce.

Teraz pączki są nadziewane marmoladą i najróżniejszymi kremami. Jednak kiedyś do środka wsadzono orzechy. W cukierniach znajdziemy tradycyjne pączki z różą i lukrem, dorwiemy wypieki z pistacjami i kremem czekoladowym. Co jednak powiecie na mini pączki o waniliowym aromacie? Pokaże jak je przygotować.

małe pączki
Fot. Canva / hamik
Złap za śrubokręt, wbij w cytrynę. Ten trik zasługuje na nagrodę

Mini pączki idealne na podwieczorek

Pączki są tradycyjnym polskim deserem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podejść trochę inaczej do klasycznego przepisu. Podobny przepis można znaleźć na kanale Spróbujemy na YouTube.

Składniki:

  • 400 ml mleka 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mąki 
  • 2-3 łyżki cukru 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka octu spirytusowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli

Zaczynam od przygotowania budyniu. Wodę można zastąpić mlekiem. Budyń gotuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzę. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie budyniu dzień wcześniej wieczorem. Kiedy budyń jest już chłodny, przechodzę do przygotowania pączków.

Jak zrobić ekspresowe mini pączki?

Do wcześniej przygotowanego budyniu dodaję 2 jajka i całość mieszam. Do masy wsypuję cukier wanilinowy, cukier i łączę wszystkie składniki. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki. Warto wcześniej przesiać ją przez sito. Ważne, żeby w masie nie było grudek. Na koniec dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i jedną łyżkę octu spirytusowego.

W międzyczasie porządnie rozgrzewam olej. Najprostszym sposobem na uformowanie pączków jest wykorzystanie zwykłych łyżek. Za ich pomocą nakładam ciasto i mini pączki smażę na złocisty kolor z obu stron. Gotowe bułeczki wykładam na ręcznik papierowy i pozbywam się nadmiaru tłuszczu.

Mini pączki będą fantastyczną propozycją na niezapowiedzianą wizytę gości. Doskonale sprawdzą się na Tłusty Czwartek. Sprawdź też przepis na cudowne faworki.

pieczenie pączków
Fot. YouTube/SPRÓBUJEMY!