Henia pokazała swój patent na pierogi z mięsem. W głowie się nie mieści, z czego robi ciasto
Pierogi to tradycyjne polskie danie, które jest również znane za granicą. Kiedy zapytamy obcokrajowca, jakie zna polskie potrawy, to z pewnością odpowie, że pierogi. Istnieje wiele rodzajów tych pyszności. Mogą być na słodko, czyli np. z serem lub jagodami. Bardziej popularne są wersje wytrawne np. z mięsem lub z kapustą i grzybami. Ten przepis natomiast jest zupełnie inny.
Tradycyjne polskie danie
Pierogi to potrawa, którą zna prawdopodobnie każdy Polak i nie tylko. Jest to szeroko popularne danie, które zyskało zarówno swoją sławę jak i sympatię w wielu krajach. Tradycyjne polskie pierogi są z mięsem, a także pierogi z kapustą i grzybami, które najczęściej znajdują się na wigilijnym stole. Na pewno znajdą się również sympatycy pierogów z twarogiem i ziemniakami, ale również tych na słodko, czyli z serem lub owocami.
Odkryli ukryte ułatwienie w Biedronce. Przyda się przy zakupach pieczywaPierogi ziemniaczane z mięsem
Pierogi ziemniaczane z mięsem to pomysł zaproponowany przez autorkę kanału na YouTube „Henia Foks”. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Składniki na farsz:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tłuszczu
- sól pieprz zioła
Składniki na tłuszcz do pierogów:
- 10 dkg boczku wędzonego
- 2 cebule
Należy używać szklanki o pojemności 250 ml.
Jak przygotować pierogi ziemniaczane z mięsem?
W pierwszej kolejności podsmażamy mięso z cebulą na patelni. Kiedy będzie już wyraźnie podsmażone, podlewamy je wodą, tak aby zakryła ona troszkę nasze mięso. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, a także ulubionymi ziołami. Dusimy całość pod przykryciem przez 30 minut, aż cała woda odparuje.
Przygotowanie tłuszczu jest bardzo proste. Kroimy nasze składniki w kostkę, czyli boczek i dwie cebule oraz smażymy na złoty kolor.
Ziemniaki gotujemy przez 25 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Kiedy już to zrobimy, to dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.
Następnie wałkujemy, wycinamy kółka i wkładamy nasz farsz. Nasze pierogi wrzucamy do dużej ilości osolonej wody i gotujemy przez trzy minuty po wypłynięciu. Kiedy pierogi będą ugotowane, podajemy je z przygotowanym tłuszczem.
Sprawdź przepis na fasolę w sosie. Zobacz, jak najlepiej przechowywać czosnek.
Źródło: YouTube/Henia Foks