Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia pokazała swój patent na pierogi z mięsem. W głowie się nie mieści, z czego robi ciasto
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 19.01.2025 08:26

Henia pokazała swój patent na pierogi z mięsem. W głowie się nie mieści, z czego robi ciasto

Pierogi podane na talerzu
Fot. YouTube/Henia Foks

Pierogi to tradycyjne polskie danie, które jest również znane za granicą. Kiedy zapytamy obcokrajowca, jakie zna polskie potrawy, to z pewnością odpowie, że pierogi. Istnieje wiele rodzajów tych pyszności. Mogą być na słodko, czyli np. z serem lub jagodami. Bardziej popularne są wersje wytrawne np. z mięsem lub z kapustą i grzybami. Ten przepis natomiast jest zupełnie inny. 

Tradycyjne polskie danie

Pierogi to potrawa, którą zna prawdopodobnie każdy Polak i nie tylko. Jest to szeroko popularne danie, które zyskało zarówno swoją sławę jak i sympatię w wielu krajach. Tradycyjne polskie pierogi są z mięsem, a także pierogi z kapustą i grzybami, które najczęściej znajdują się na wigilijnym stole. Na pewno znajdą się również sympatycy pierogów z twarogiem i ziemniakami, ale również tych na słodko, czyli z serem lub owocami.

Ugotowane pierogi okraszone boczkiem
Fot. Canva
Odkryli ukryte ułatwienie w Biedronce. Przyda się przy zakupach pieczywa

Pierogi ziemniaczane z mięsem

Pierogi ziemniaczane z mięsem to pomysł zaproponowany przez autorkę kanału na YouTube „Henia Foks”. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg mięsa mielonego 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka tłuszczu 
  • sól pieprz zioła 

Składniki na tłuszcz do pierogów:

  • 10 dkg boczku wędzonego 
  • 2 cebule
     

Należy używać szklanki o pojemności 250 ml.

Jak przygotować pierogi ziemniaczane z mięsem?

W pierwszej kolejności podsmażamy mięso z cebulą na patelni. Kiedy będzie już wyraźnie podsmażone, podlewamy je wodą, tak aby zakryła ona troszkę nasze mięso. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, a także ulubionymi ziołami. Dusimy całość pod przykryciem przez 30 minut, aż cała woda odparuje. 

Przygotowanie tłuszczu jest bardzo proste. Kroimy nasze składniki w kostkę, czyli boczek i dwie cebule oraz smażymy na złoty kolor

Ziemniaki gotujemy przez 25 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Kiedy już to zrobimy, to dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. 

Następnie wałkujemy, wycinamy kółka i wkładamy nasz farsz. Nasze pierogi wrzucamy do dużej ilości osolonej wody i gotujemy przez trzy minuty po wypłynięciu. Kiedy pierogi będą ugotowane, podajemy je z przygotowanym tłuszczem.

Sprawdź przepis na fasolę w sosie. Zobacz, jak najlepiej przechowywać czosnek.

Pierogi przygotowywane z farszem
Fot. YouTube/Henia Foks

Źródło: YouTube/Henia Foks