Smakosze.pl Przepisy Dawniej na Podkarpaciu dodawano do gołąbków ten składnik. Były poezją smaku
Canva/wjarek

Dawniej na Podkarpaciu dodawano do gołąbków ten składnik. Były poezją smaku

8 czerwca 2023

Gołąbki są lubianą potrawą kuchni polskiej. Różnią się w zależności od regionu i składników, których używa się do ich przygotowania. My proponujemy przepis rodem z Podkarpacia. Prażona kasza gryczana to podstawa tego smacznego dania.

Gołąbki-znane i lubiane

Gołąbki znane są w kuchni od wieków, ale tak naprawdę trudno określić skąd wzięła się ta smaczna potrawa. Gołąbki przygotowuje się w Polsce, na Ukrainie, w Grecji, czy w Rumunii. Wykorzystuje się różne składniki i przyprawy, a potrawa jest podawana zwykle jako danie obiadowe.

Tradycyjne gołąbki nie są zbyt dobrym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich co prawda witaminę C, ale też tłuszcze nasycone. Jednak ich wartości odżywcze zależą od użytych składników, a te są bardzo różnorodne. Proponujemy przepis na gołąbki z Podkarpacia. Są one daniem wegetariańskim, w którym główną rolę gra prażona kasza gryczana.

Jest urodzaj, ale nie ma kto zbierać. Pracowników szukają nawet w Azji

Jak przygotować podkarpackie gołąbki

Składniki:

  • 1 średnia biała kapusta
  • 200 g prażonej kaszy gryczanej w woreczkach
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz

Kapustę obgotowujemy, z każdego liścia wycinamy gruby nerw, po to, by liście były jednakowej grubości. Odkładamy największe i najładniejsze liście, a resztę wkładamy na dno i boki naczynia. Kaszę solimy i gotujemy według przepisu na opakowaniu, ziemniaki obieramy i trzemy na najdrobniejszych oczkach tarki, odciskamy nad miską. Zachowujemy jednak skrobię z ziemniaków.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem- mieszamy.  Farsz nakładamy na liście kapusty, zwijamy i układamy w garnku. Na wierzchu gołąbków układamy pojedyncze liście. Do garnka wlewamy bulion, przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 60 min.

Gołąbki podkarpackie- pyszne od wielu lat

Te gołąbki obecne są w kuchni podkarpackiej od dawna. Wcześniej nieco zapomniane, teraz powracają i są chętnie przyrządzane. Powodem jest ich pyszny smak, który zawdzięczają kaszy gryczanej. Ziemniaki są w nich bardzo delikatnie wyczuwane.

Gołąbki podkarpackie są daniem jarskim, które najlepiej smakuje z sosem z suszonych grzybów. Ponoć pyszniej smakują odgrzane na patelni i to dopiero na drugi dzień. Pisaliśmy o gołąbkach z młodej kapusty. Polecaliśmy też patent Anny Lewandowskiej na gołąbki.

kasza
Canva/pilip76

Źródło: trzecitalerz.blogspot.com

Wzięła sezonowy produkt i zrobiła farsz do krokietów. To najlepszy sposób na letni obiad
Nie przegap okazji, bo właśnie kwitnie. Te przysmaki zrobisz z kwiatów akacji
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy