Dawniej na Podkarpaciu dodawano do gołąbków ten składnik. Były poezją smaku
Gołąbki są lubianą potrawą kuchni polskiej. Różnią się w zależności od regionu i składników, których używa się do ich przygotowania. My proponujemy przepis rodem z Podkarpacia. Prażona kasza gryczana to podstawa tego smacznego dania.
Gołąbki-znane i lubiane
Gołąbki znane są w kuchni od wieków, ale tak naprawdę trudno określić skąd wzięła się ta smaczna potrawa. Gołąbki przygotowuje się w Polsce, na Ukrainie, w Grecji, czy w Rumunii. Wykorzystuje się różne składniki i przyprawy, a potrawa jest podawana zwykle jako danie obiadowe.
Tradycyjne gołąbki nie są zbyt dobrym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich co prawda witaminę C, ale też tłuszcze nasycone. Jednak ich wartości odżywcze zależą od użytych składników, a te są bardzo różnorodne. Proponujemy przepis na gołąbki z Podkarpacia. Są one daniem wegetariańskim, w którym główną rolę gra prażona kasza gryczana.
Jak przygotować podkarpackie gołąbki
Składniki:
- 1 średnia biała kapusta
- 200 g prażonej kaszy gryczanej w woreczkach
- 5 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
Kapustę obgotowujemy, z każdego liścia wycinamy gruby nerw, po to, by liście były jednakowej grubości. Odkładamy największe i najładniejsze liście, a resztę wkładamy na dno i boki naczynia. Kaszę solimy i gotujemy według przepisu na opakowaniu, ziemniaki obieramy i trzemy na najdrobniejszych oczkach tarki, odciskamy nad miską. Zachowujemy jednak skrobię z ziemniaków.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem- mieszamy. Farsz nakładamy na liście kapusty, zwijamy i układamy w garnku. Na wierzchu gołąbków układamy pojedyncze liście. Do garnka wlewamy bulion, przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 60 min.
Gołąbki podkarpackie- pyszne od wielu lat
Te gołąbki obecne są w kuchni podkarpackiej od dawna. Wcześniej nieco zapomniane, teraz powracają i są chętnie przyrządzane. Powodem jest ich pyszny smak, który zawdzięczają kaszy gryczanej. Ziemniaki są w nich bardzo delikatnie wyczuwane.
Gołąbki podkarpackie są daniem jarskim, które najlepiej smakuje z sosem z suszonych grzybów. Ponoć pyszniej smakują odgrzane na patelni i to dopiero na drugi dzień. Pisaliśmy o gołąbkach z młodej kapusty. Polecaliśmy też patent Anny Lewandowskiej na gołąbki.
Źródło: trzecitalerz.blogspot.com