Dawno zapomniała o mleku i drożdżach. Babcia Marysia puszyste, jak obłok racuchy robi znacznie szybciej
Smakowite racuchy z pewnością posmakują całej rodzinie. Z przepisem babci Marysi ich przygotowanie będzie niemal ekspresowe. Zamiast drożdży bowiem stosuje ona sodę oczyszczoną, a mleko zastępuje kefirem. Te dwa produkty sprawiają, że masa szybko nabiera odpowiedniej lekkości. Musicie spróbować.
Słodkie, puszyste niczym chmurka i pełne delikatnych rodzynek racuchy na kefirze mogą być marzeniem niejednego łasucha. Wykonanie rarytasu jest dziecinnie poste, a jego smak na długo zapada w pamięć. Nikt im się nie oprze.
Przepis na świetne racuchy na kefirze
Składniki:
-
2 duże jaja
-
ok. 1,5 szklanki kefiru
-
1 czubata łyżka cukru
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
3 łyżki rodzynek lub 2 średniej wielkości jabłka
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
-
esencja waniliowa wedle uznania (opcjonalnie)
Jak zrobić puszyste racuchy? Postawcie na kefir
Kefir doprowadzamy do temperatury pokojowej i wlewamy go do dużej miski. Dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy , a następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną oraz esencję waniliową, sól i cukier.
Ponownie starannie łączymy składniki, wrzucamy rodzynki i wsypujemy sodę oczyszczoną. Ciasto dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Na koniec łączymy je z ubitymi na sztywno białkami i przystępujemy do smażenia.
Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Przed podaniem odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziecie inne receptury na racuchy. Szczególnie polecamy smaczną wersję przyrządzaną na jogurcie naturalnym . Być może skusi was także nietypowa makowa odsłona .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Musztardowe żeberka z piekarnika. Miękkie i soczyste, 100 razy lepsze niż z grilla
-
Siostra Anastazja zdradziła patent na surówkę z kiszonej kapusty. 2 dodatki czynią z niej przysmak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama