Smakosze.pl Przepisy Dawno zapomniała o mleku i drożdżach. Babcia Marysia puszyste, jak obłok racuchy robi znacznie szybciej
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Dawno zapomniała o mleku i drożdżach. Babcia Marysia puszyste, jak obłok racuchy robi znacznie szybciej

3 lutego 2023

Smakowite racuchy z pewnością posmakują całej rodzinie. Z przepisem babci Marysi ich przygotowanie będzie niemal ekspresowe. Zamiast drożdży bowiem stosuje ona sodę oczyszczoną, a mleko zastępuje kefirem. Te dwa produkty sprawiają, że masa szybko nabiera odpowiedniej lekkości. Musicie spróbować.

Słodkie, puszyste niczym chmurka i pełne delikatnych rodzynek racuchy na kefirze mogą być marzeniem niejednego łasucha. Wykonanie rarytasu jest dziecinnie poste, a jego smak na długo zapada w pamięć. Nikt im się nie oprze.

Przepis na świetne racuchy na kefirze

Składniki:

  • 2 duże jaja

  • ok. 1,5 szklanki kefiru

  • 1 czubata łyżka cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 łyżki rodzynek lub 2 średniej wielkości jabłka

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • esencja waniliowa wedle uznania (opcjonalnie)

Jak zrobić puszyste racuchy? Postawcie na kefir

Kefir doprowadzamy do temperatury pokojowej i wlewamy go do dużej miski. Dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy , a następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną oraz esencję waniliową, sól i cukier.

Ponownie starannie łączymy składniki, wrzucamy rodzynki i wsypujemy sodę oczyszczoną. Ciasto dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Na koniec łączymy je z ubitymi na sztywno białkami i przystępujemy do smażenia.

Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Przed podaniem odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie inne receptury na racuchy. Szczególnie polecamy smaczną wersję przyrządzaną na jogurcie naturalnym . Być może skusi was także nietypowa makowa odsłona .

Racuchy na kefirze są pyszne
canva/PublicDomainPictures, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy