Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Musztardowe żeberka z piekarnika. Miękkie i soczyste, 100 razy lepsze niż z grilla
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.02.2023 17:08

Musztardowe żeberka z piekarnika. Miękkie i soczyste, 100 razy lepsze niż z grilla

Musztardowe żeberka z piekarnika. Miękkie i soczyste, 100 razy lepsze niż z grilla
canva/Magone

Masz ochotę na pieczone żeberka? Nie musisz czekać do sezonu grillowego, bez problemu przygotujesz je w piekarniku. Wystarczy, że zamarynujesz mięso odpowiednio wcześniej w aromatycznej mieszance przypraw, musztardy i miodu. Żeberka po upieczeniu będą niezwykle soczyste i delikatne, o wiele smaczniejsze niż z grilla.

Sekretem doskonałych żeberek są przyprawy oraz odpowiedni czas marynowania i pieczenia mięsa. Wieprzowina musi leżakować w miodzie, musztardzie i innych składnikach przez 12 godzin. Musztarda i ocet zmiękczą twarde włókna, a mięso po upieczeniu będzie tak delikatne, że samo odejdzie od kości.

Żeberka wyciągamy z lodówki 30 minut przed wstawieniem do piekarnika. To bardzo ważne, ponieważ mięso musi ogrzać się przed pieczeniem. Zbyt gwałtowna różnica temperatur źle wpływa na włókna, przez co wieprzowina może stać się miejscami twardawa i bardziej zbita.

Musztardowe żeberka pieczemy pod przykryciem. Możemy wykorzystać folię aluminiową. Piekarnik nastawiamy na grzanie góra-dół, żeby nie wysuszyć mięsa. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia, możemy zdjąć folię i dopiec wierzch żeberek. Wtedy będą lekko chrupiące.

Przepis na soczyste żeberka z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • 3 łyżki musztardy

  • 2 łyżki miodu

  • łyżka octu winnego

  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • 1,5 łyżeczki majeranku

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • pieprz, sól

Jak zrobić musztardowe żeberka? Danie zachwyci każdego smakosza

Żeberka umyj, oczyść, podziel na porcje. Następnie natrzyj solą, pieprzem i odstaw. Przygotuj marynatę: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą, musztardą i miodem. Dodaj ocet, suszoną paprykę i majeranek.

Marynatą natrzyj żeberka, owiń folią i wstaw do lodówki na 12 godzin. Wyjmij żeberka, poukładaj je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i odstaw na 20 minut, żeby ogrzały się w temperaturze pokojowej.

Mięso przykryj pokrywą lub folią aluminiową, następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Piecz 1,5 godziny. Podaj z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty lub kapustą zasmażaną, smacznego.

żeberka
canva/RitaE z pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: