Smakosze.pl Przepisy Delikatna babka wielkanocna z majonezem. Hit na świątecznym stole
canva/Wiktory

Delikatna babka wielkanocna z majonezem. Hit na świątecznym stole

31 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Delikatna babka wielkanocna z majonezem, z pewnością będzie hitem na świątecznym stole. Jest delikatna i idealnie puszysta, a to wszystko dzięki dodatkowi popularnego sosu. Jego smak nie jest wyczuwalny, a efekt, jaki daje nie do przecenienia. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Baby i babki są typowymi ciastami wielkanocnymi. Szczególnie dekoracyjnie wyglądają te, upieczone w specjalnej, babkowej formie. Jednak poza wyglądem ważne, a nawet ważniejsze jest to, jak ciasto smakuje. Najlepsze są babki, które są puszyste, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Taki właśnie efekt pomoże nam osiągnąć majonez.

Delikatna babka wielkanocna z majonezem

Składniki:

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • ok. 20 dag drobnego cukru

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • 6 łyżek majonezu

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie babki

Wszystkie składniki na ciasto doprowadź do temperatury pokojowej. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dalej miksuj je na dużych obrotach, dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodawaj kolejno jajka i całość mieszaj na najmniejszych obrotach.

Ciasto połącz też ze skórką otartą z cytryny i majonezem. Potem delikatnie wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Formę na babkę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przelej do niej ciasto, piecz je ok. 40 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.

Wystudzoną babkę możesz polukrować lub posmarować polewą czekoladową i ozdobić według uznania.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na babkę Anny Lewandowskiej , a także na babkę bananową .

majonez
majonez

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy