Delikatna babka wielkanocna z majonezem. Hit na świątecznym stole
Delikatna babka wielkanocna z majonezem, z pewnością będzie hitem na świątecznym stole. Jest delikatna i idealnie puszysta, a to wszystko dzięki dodatkowi popularnego sosu. Jego smak nie jest wyczuwalny, a efekt, jaki daje nie do przecenienia. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Baby i babki są typowymi ciastami wielkanocnymi. Szczególnie dekoracyjnie wyglądają te, upieczone w specjalnej, babkowej formie. Jednak poza wyglądem ważne, a nawet ważniejsze jest to, jak ciasto smakuje. Najlepsze są babki, które są puszyste, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Taki właśnie efekt pomoże nam osiągnąć majonez.
Delikatna babka wielkanocna z majonezem
Składniki:
-
4 jajka
-
szczypta soli
-
ok. 20 dag drobnego cukru
-
skórka otarta z jednej cytryny
-
6 łyżek majonezu
-
1 szklanka mąki pszennej
-
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie babki
Wszystkie składniki na ciasto doprowadź do temperatury pokojowej. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dalej miksuj je na dużych obrotach, dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodawaj kolejno jajka i całość mieszaj na najmniejszych obrotach.
Ciasto połącz też ze skórką otartą z cytryny i majonezem. Potem delikatnie wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Formę na babkę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przelej do niej ciasto, piecz je ok. 40 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.
Wystudzoną babkę możesz polukrować lub posmarować polewą czekoladową i ozdobić według uznania.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na babkę Anny Lewandowskiej , a także na babkę bananową .
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, gdy rosół jest za słony? Zdradzamy najlepsze sposoby
-
Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach rozwiewa wszelkie wątpliwości
-
Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem na Wielkanoc? Pamiętaj o 1 babcinej sztuczce
Źródło: przepisyjoli