Co zrobić, gdy rosół jest za słony? Zdradzamy najlepsze sposoby
Rosół wyszedł wam za słony? Nie wylewajcie go. Wystarczy wrzucić do garnka woreczek ryżu i chwilę go z zupą pogotować. Nadmiar soli zostanie wchłonięty, a wy będziecie cieszyć się smacznym posiłkiem. Sprawdźcie, co jeszcze może okazać się skuteczne w poprawianiu smaku dania.
Przygotowywanie rosołu do łatwych nie należy. Nawet jeśli wybierzemy sprawdzoną recepturę, błąd może się wydarzyć. Niektóre niedopatrzenia można jednak naprawić. Tak będzie w przypadku przesolenia zupy. Istnieje kilka sprawdzonych metod, które sprawią, że o wylewaniu specjału w takiej sytuacji można zapomnieć.
Przesolony rosół możecie uratować
Zupę, do której wsypaliście za dużo soli, uratuje woreczek ryżu. Wystarczy opłukać go pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka na 10 minut. Ziarna wchłoną wodę wraz z solą, a rosół znowu stanie się zdatny do spożycia.
Podobnie zadziała wrzucenie całego obranego ziemniaka czy większego kawałka jabłka bez nasion. We wszystkich tych przypadkach warto pilnować czasu gotowania odsalającego dodatku. Rozgotowany ryż czy ziemniak sprawią, że rosół zmętnieje i nie spełnia swej funkcji.
Nadmiar soli możecie też usunąć z pomocą białka. Wystarczy wlać surowy komponent jaj i poczekać, aż się zetnie. Usuwając go przy pomocy łyżki cedzakowej, przywrócimy zupie delikatniejszy smak.
Jak jeszcze poprawić smak rosołu?
Jeżeli powyższe sposoby zawiodły, zawsze pozostaje opcja dolania wody i dodanie warzyw. Sól rozpuszczona w większej ilości płynu stanie się mniej wyczuwalna. Jeśli dodanie czegokolwiek do garnka nie będzie możliwe, zamknijcie część bulionu w słoiku i wykorzystajcie przy kolejnym gotowaniu zupy.
Planując przyrządzenie zupy warzywnej — np. ogórkowej czy pomidorowej — na bazie rosołu mamy jeszcze jedną opcję uratowania zbyt słonego bulionu. Zabielenie dania jogurtem lub śmietaną powinno pomóc zneutralizować smak tej przyprawy.
Źródło zdjęcia: canva/Yuliya Furman Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najzdrowsze purée ziemniaczane z dodatkiem brokułów. Rozkosz dla podniebienia
Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach rozwiewa wszelkie wątpliwości
Bosko serowe gofry na śniadanie. Wytrawna wersja z jajkiem podbije każde podniebienie
Źródło: newsy.gotujmy, haps