Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach rozwiewa wszelkie wątpliwości
Sernik już niebawem pojawi się na naszych stołach. Najlepszy wypiek uzyskamy, gdy wykorzystamy samodzielnie zmielony twaróg. Ania Starmach poleca, by mielić go więcej niż raz. Sprawdźcie, co jeszcze warto wiedzieć, nim zaczniemy pieczenie.
Sernik przygotować można na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy wybierzmy klasyk — taki jak sernik krakowski — czy też wypiek urozmaicony np. o dodatek czekolady, kluczową rolę odegra jakość sera. Zdradzamy jak wybrać najlepszy produkt. Rady pochodzą wprost od Ani Starmach
Najlepszy ser według Ani Starmach
Sernik zrobiony z tłustego lub półtłustego sera, który został zmielony trzykrotnie, będzie wyjątkowo smaczny. Tak radzi Ania Starmach. Gwiazda Master Chef sugeruje, że jednokrotne przepuszczenie sera przez maszynkę może nie wystarczyć, by usunąć z niego wszystkie grudki.
Odradza także korzystanie z sera w wiaderka, po które wielu z nas sięga, chcąc szybciej przyrządzić ulubiony specjał. Wskazuje, że każdy produkt tego typu niestety smakuje inaczej, a droga na skróty wymaga starannego wyboru kupowanego nabiału.
Zdecydowanie lepiej jest upiec sernik z wysokiej jakości twarogu, który przygotujemy od zera. Tak robiły nasze babcie, którym zawsze ciasto się udawało. Niemniej jeśli wyjątkowo nam się spieszy — przeczytajmy skład twarogu. Zwróćmy szczególną uwagę na zawartość serwatki — jeśli będzie jej zbyt dużo, sernik nie będzie smaczny.
Jak przygotować ser do pieczenia?
Mielenie twarogu, choć może wydawać się proste, do trywialnych nie należy. Najlepszym urządzeniem do rozdrobnienia twarogu jest maszynka do mięsa, która umożliwi nam szybkie przygotowanie większej ilości produktu. Wybierzmy najmniejsze otwory sita, a uzyskamy pożądany efekt.
Jeżeli nie mamy tego sprzętu pod ręką, możemy wykorzystać blender. On także sprawnie poradzi sobie z rozbiciem grudek obecnych w twarogu. Kremową konsystencję produktu uzyskamy niemalże ekspresowo.
Źródło zdjęcia: canva/Magone Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: garneczki, aniastarmach