Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem na Wielkanoc? Pamiętaj o 1 babcinej sztuczce
Galaretka z kurczaka jest jedną z potraw, która u wielu z was znajdzie się na wielkanocnym stole. Babciny sekret udanego specjału, czyli dokładne odcedzenie bulionu drobiowego, sprawi, że uzyskamy klarowny płyn. Galaretki zachwycą więc nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Spróbujecie?
Galaretki z kurczaka mają wielu zwolenników. Każdy wybiera do nich nieco inne dodatki. Jednak nawet najsmaczniejsze składniki nie pomogą, jeśli bulion wykorzystany do przygotowania specjału nie będzie klarowny. Z naszą recepturą przygotujecie je bez wpadek. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na pyszne klarowne galaretki z kurczaka
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
1 pęczek włoszczyzny
20 g żelatyny spożywczej na każdy litr bulionu (do mięs/na 1 litr): 20 gramów
1 mniejsza puszka groszku konserwowego
2 ugotowane na twardo jajka
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka posiekanej natko pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę. Piersi z kurczaka oczyszczamy i wkładamy je do wrzątku. Gotujemy przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu, usuwając szumy z powierzchni płynu. W międzyczasie obieramy i myjemy włoszczyznę.
Dodajemy ją do garnka wraz z przyprawami w kawałku. Gotujemy wywar jeszcze przez pół godziny. Następnie przecedzamy go przez sito z gazą, doprawiamy i mieszamy z żelatyną. Ugotowane mięso i marchewki kroimy kostkę.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy je w plastry. Groszek odcedzamy z zalewy. Składniki układamy w miseczkach. Posypujemy je natką pietruszki wedle uznania. Zalewamy ciepłym, tężejącym płynem.
Studzimy na blacie, a następnie wstawiamy miseczki do lodówki na minimum 3 godziny, by galaretki z kurczaka dokładnie się zestaliły. Podajemy ze świeżym domowym pieczywem. Smacznego.
Po więcej inspiracji do przygotowania wyjątkowych wielkanocnych specjałów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny przepis na paschę, a także przydatne wskazówki dotyczące wyboru wysokiej jakości białej kiełbasy.
Źródło zdjęcia: canva/iko636 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najzdrowsze purée ziemniaczane z dodatkiem brokułów. Rozkosz dla podniebienia
Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach rozwiewa wszelkie wątpliwości
Bosko serowe gofry na śniadanie. Wytrawna wersja z jajkiem podbije każde podniebienie
Źródło: przyslijprzepis