Smakosze.pl Przepisy Delikatna i kremowa zasmażana młoda kapusta. W smaku nie ma sobie równych
canva/Mariha-kitchen

Delikatna i kremowa zasmażana młoda kapusta. W smaku nie ma sobie równych

5 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz ochotę na coś wiosennego? Przygotuj zasmażaną młodą kapustę. W smaku nie ma sobie równych, bo jest delikatna i kremowa. Jeśli chcesz, by miała przyjemny zapach i nie była gorzkawa, najpierw ją obgotuj, a potem przelej zimną wodą. Zawsze przeprowadź ten zabieg przed gotowaniem młodej kapusty.

Jeśli wiosna, to młode warzywa. Nie zawsze wprost z ogródka czy pola, ale jednak świeże i delikatne. Wyróżnia je chrupkość, doskonały smak i duża zawartość cennych składników odżywczych.

Jednym z pierwszych młodych warzyw, które można kupić o tej porze roku, jest kapusta. Doskonale nadaje się ona na surówkę, a także do krótkiego duszenia i gotowania. Dziś proponujemy zrobić młodą kapustę zasmażaną. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale można ją też zjeść jako samodzielne danie.

Przepis na zasmażaną młodą kapustę

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 2 łyżki smalcu

  • 1 pęczek koperku

  • 1-2 łyżki octu

  • sól, pieprz, cukier

  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie kapusty

Kapustę oczyść, poszatkuj, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj przy uchylonej pokrywce kilka minut. Potem odcedź ją w durszlaku, przelej zimną wodą i osącz.

W garnku rozpuść smalec. Włóż kapustę i przesmaż ją. Podlewaj ją co jakiś czas gorącą wodą i duś do czasu, aż będzie miękka. Koperek opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do kapusty. Kapustę dopraw do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Chwilę jeszcze gotuj.

Potem oprósz kapustę mąką, całość wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż mąka zagęści sos otaczający kapustę.

Wskazówka:

Mąkę możesz też lekko zrumienić na smalcu i dopiero wtedy dodać ją do kapusty. Dzięki temu potrawa będzie miała wyraźniejszy smak.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na bigos z młodej kapusty , a także na schab pieczony z młodą kapustą .

młoda kapusta
młoda kapusta

Źródło zdjęcia: canva/SuzanneWrightKY

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy