Delikatna i kremowa zasmażana młoda kapusta. W smaku nie ma sobie równych
Masz ochotę na coś wiosennego? Przygotuj zasmażaną młodą kapustę. W smaku nie ma sobie równych, bo jest delikatna i kremowa. Jeśli chcesz, by miała przyjemny zapach i nie była gorzkawa, najpierw ją obgotuj, a potem przelej zimną wodą. Zawsze przeprowadź ten zabieg przed gotowaniem młodej kapusty.
Jeśli wiosna, to młode warzywa. Nie zawsze wprost z ogródka czy pola, ale jednak świeże i delikatne. Wyróżnia je chrupkość, doskonały smak i duża zawartość cennych składników odżywczych.
Jednym z pierwszych młodych warzyw, które można kupić o tej porze roku, jest kapusta. Doskonale nadaje się ona na surówkę, a także do krótkiego duszenia i gotowania. Dziś proponujemy zrobić młodą kapustę zasmażaną. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale można ją też zjeść jako samodzielne danie.
Przepis na zasmażaną młodą kapustę
Składniki:
-
1 główka młodej kapusty
-
2 łyżki smalcu
-
1 pęczek koperku
-
1-2 łyżki octu
-
sól, pieprz, cukier
-
1 łyżka mąki
Przygotowanie kapusty
Kapustę oczyść, poszatkuj, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj przy uchylonej pokrywce kilka minut. Potem odcedź ją w durszlaku, przelej zimną wodą i osącz.
W garnku rozpuść smalec. Włóż kapustę i przesmaż ją. Podlewaj ją co jakiś czas gorącą wodą i duś do czasu, aż będzie miękka. Koperek opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do kapusty. Kapustę dopraw do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Chwilę jeszcze gotuj.
Potem oprósz kapustę mąką, całość wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż mąka zagęści sos otaczający kapustę.
Wskazówka:
Mąkę możesz też lekko zrumienić na smalcu i dopiero wtedy dodać ją do kapusty. Dzięki temu potrawa będzie miała wyraźniejszy smak.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na bigos z młodej kapusty , a także na schab pieczony z młodą kapustą .
Źródło zdjęcia: canva/SuzanneWrightKY
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem. Niebo na podniebieniu
-
Do czego służy patyczek w opakowaniu daktyli? Ma ważną funkcję
-
Która strona folii aluminiowej sprawdza się do pieczenia? Wyjaśniamy różnicę
Źródło: mniammniam