Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Idealny na wielkanocny stół
Bigos kojarzy się z aromatycznym, sycącym daniem, które często gości na naszych stołach zimą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaskoczyć bliskich tą pyszną potrawą w Wielkanoc. Młoda kapusta jest już dostępna, a przyrządzenie jest niemalże ekspresowe. Spróbujcie koniecznie.
Bigos szlachecki czy myśliwski są pysznymi potrawami, po które wielu smakoszy chętnie sięga. Wiosenna wersja specjału, przyrządzana na bazie młodej kapusty z powodzeniem uświetni wielkanocny obiad. Sycące i pełne aromatu danie z dodatkiem kiełbasy wiejskiej przygotujecie w kilkanaście minut. Spróbujecie?
Przepis na pyszny bigos z młodej kapusty
Składniki:
1 mniejsza młoda kapusta
250 g kiełbasy wiejskiej
1 większa marchewka
1 średnia cebula
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
1 liść laurowy
1 łyżeczka kminku
1,5 łyżki mąki pszennej
posiekany koperek wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, w szerokim garnku.
Wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smażymy wszystko jeszcze przez chwilę, dodajemy kapustę oraz marchewkę. Mieszamy i wlewamy bulion oraz wino, jeśli go używamy.
Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liść laurowy oraz kminek. Po chwili przykrywamy naczynie i gotujemy danie na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kwadrans, mieszając od czasu do czasu.
Na suchej patelni podsmażamy mąkę. Gdy nieco się zrumieni, wlewamy 1,5 łyżki oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy wywar z kapusty i starannie rozprowadzamy zasmażkę. Całość łączymy z bigosem. Dodajemy posiekany koperek i zagotowujemy. Podajemy z chlebem.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę
Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku
Źródło: kwestiasmaku