Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Idealny na wielkanocny stół

Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Idealny na wielkanocny stół

Ekspresowy bigos z młodej kapusty
canva/peredniankina

Bigos kojarzy się z aromatycznym, sycącym daniem, które często gości na naszych stołach zimą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaskoczyć bliskich tą pyszną potrawą w Wielkanoc. Młoda kapusta jest już dostępna, a przyrządzenie jest niemalże ekspresowe. Spróbujcie koniecznie.

Bigos szlachecki czy myśliwski są pysznymi potrawami, po które wielu smakoszy chętnie sięga. Wiosenna wersja specjału, przyrządzana na bazie młodej kapusty z powodzeniem uświetni wielkanocny obiad. Sycące i pełne aromatu danie z dodatkiem kiełbasy wiejskiej przygotujecie w kilkanaście minut. Spróbujecie?

Przepis na pyszny bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 mniejsza młoda kapusta

  • 250 g kiełbasy wiejskiej

  • 1 większa marchewka

  • 1 średnia cebula

  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego

  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1,5 łyżki mąki pszennej

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, w szerokim garnku.

Wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smażymy wszystko jeszcze przez chwilę, dodajemy kapustę oraz marchewkę. Mieszamy i wlewamy bulion oraz wino, jeśli go używamy.

Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liść laurowy oraz kminek. Po chwili przykrywamy naczynie i gotujemy danie na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kwadrans, mieszając od czasu do czasu.

Na suchej patelni podsmażamy mąkę. Gdy nieco się zrumieni, wlewamy 1,5 łyżki oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy wywar z kapusty i starannie rozprowadzamy zasmażkę. Całość łączymy z bigosem. Dodajemy posiekany koperek i zagotowujemy. Podajemy z chlebem.

Do wiosennego bigosu możemy dodać nieco przecieru pomidorowego
Do wiosennego bigosu możemy dodać nieco przecieru pomidorowego

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram