Smakosze.pl Przepisy Delikatna i pyszna ogórkowa z dodatkiem ryżu
Canva / stockphotostudio

Delikatna i pyszna ogórkowa z dodatkiem ryżu

17 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowita zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. W każdym domu specjał przygotowuje się odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbianą ogórkową możemy wzbogacić o dodatek w postaci ryżu. Prośby o dokładkę są pewne.

Zupa ogórkowa z ryżem może wydawać się dosyć kontrowersyjnym daniem. Mało kto spodziewałby się, że takie połączenie potrafi zachwycić smakiem. Domownicy będą pałaszować bez opamiętania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kultowa zupa ogórkowa w zupełnie nowej odsłonie

Z całą pewnością zupa ogórkowa często gości na polskich stołach. Niektórzy smakosze mogliby ją zajadać codziennie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Jakuba Kuronia . Tym razem wypróbujemy niecodzienną recepturę.

Przepyszna zupa ogórkowa wiele zyska, jeśli wzbogacimy ją o ryż. Dodatek przeważnie kojarzy nam się bardziej z pomidorówką, jednak z powodzeniem sprawdza się również w innych specjałach . Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 3 ogórki kiszone

  • 2 ząbki czosnku

  • 1,5 l bulionu

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • nać pietruszki

  • koperek

  • 100 g ryżu

  • 45 ml śmietany

  • 15 g masła

  • sól

  • pieprz

Niezawodny przepis na zupę ogórkową z ryżem

Na początku marchewkę i pietruszkę obieramy. Ścieramy je na tarce razem z ogórkami kiszonymi. Warzywa podsmażamy w garnku na maśle . Całość mieszamy. Warzywa nie mogą się przypalić.

Bulion przelewamy do garnka. Warto wykorzystać sprawdzoną recepturę na tę bazę pod zupy . Wszystko gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy ryż, posiekaną nać pietruszki i koperek.

Zupa ogórkowa powinna gotować się jeszcze przez 20 minut. Kiedy ryż zmięknie, specjał doprawiamy do smaku . Na koniec zabielamy go śmietaną. Danie z pewnością zachwyci najbliższych, którzy nie będą mogli doczekać się dokładki.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa

Canva / dziewul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy