Delikatna i pyszna ogórkowa z dodatkiem ryżu
Smakowita zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. W każdym domu specjał przygotowuje się odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbianą ogórkową możemy wzbogacić o dodatek w postaci ryżu. Prośby o dokładkę są pewne.
Zupa ogórkowa z ryżem może wydawać się dosyć kontrowersyjnym daniem. Mało kto spodziewałby się, że takie połączenie potrafi zachwycić smakiem. Domownicy będą pałaszować bez opamiętania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kultowa zupa ogórkowa w zupełnie nowej odsłonie
Z całą pewnością zupa ogórkowa często gości na polskich stołach. Niektórzy smakosze mogliby ją zajadać codziennie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Jakuba Kuronia . Tym razem wypróbujemy niecodzienną recepturę.
Przepyszna zupa ogórkowa wiele zyska, jeśli wzbogacimy ją o ryż. Dodatek przeważnie kojarzy nam się bardziej z pomidorówką, jednak z powodzeniem sprawdza się również w innych specjałach . Jakie produkty będą nam potrzebne?
-
3 ogórki kiszone
-
2 ząbki czosnku
-
1,5 l bulionu
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
nać pietruszki
-
koperek
-
100 g ryżu
-
45 ml śmietany
-
15 g masła
-
sól
-
pieprz
Niezawodny przepis na zupę ogórkową z ryżem
Na początku marchewkę i pietruszkę obieramy. Ścieramy je na tarce razem z ogórkami kiszonymi. Warzywa podsmażamy w garnku na maśle . Całość mieszamy. Warzywa nie mogą się przypalić.
Bulion przelewamy do garnka. Warto wykorzystać sprawdzoną recepturę na tę bazę pod zupy . Wszystko gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy ryż, posiekaną nać pietruszki i koperek.
Zupa ogórkowa powinna gotować się jeszcze przez 20 minut. Kiedy ryż zmięknie, specjał doprawiamy do smaku . Na koniec zabielamy go śmietaną. Danie z pewnością zachwyci najbliższych, którzy nie będą mogli doczekać się dokładki.
Canva / dziewul
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis