Smakosze.pl Przepisy Delikatna konfitura z jarzębiny i jabłek
canva/unkas_photo

Delikatna konfitura z jarzębiny i jabłek

11 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jarzębina nie tylko pięknie wygląda, ale też potrafi doskonale smakować. Warto sięgnąć po owoce rosnące w ogrodzie czy na bezdrożach i przygotować z nich przetwory. Proponujemy delikatną konfiturę z jarzębiny i jabłek. Będzie idealna do pieczywa, ale też do mięs.

Przetwory z jarzębiny nie są dość popularne, mimo że drzewka jarzębinowe rosną dość powszechnie. A szkoda, bo są bogate w witaminy i inne, cenne składniki. Za ich sprawą jarzębina dobrze radzi sobie ze wzdęciami i zaparciami. Ma też właściwości moczopędne i pomaga przy kamicy nerkowej oraz nadciśnieniu.

Owoce jarzębiny przeznaczone na przetwory wcześniej należy przemrozić. To dlatego, by zmniejszyć ich goryczkę, a także rozłożyć kwas parasorbowy. Kwas ten może wywoływać biegunki oraz wymioty, na szczęście jest unieszkodliwiany w czasie mrożenia i dalszego przetwarzania jarzębiny. Przed zamrożeniem owoce trzeba umyć, osuszyć i wsypać do foliowego woreczka. W zamrażarce najlepiej trzymać je co najmniej 3 dni. Można też zerwać owoce po przymrozkach, efekt będzie ten sam.

Delikatna konfitura z jarzębiny i jabłek

Składniki:

  • 1 kg przemrożonych owoców jarzębiny

  • pół cytryny

  • 80 dag cukru

  • 3 jabłka

Przygotowanie konfitury z jarzębiny i jabłek

Owoce jarzębiny wsyp do garnka, skrop sokiem z cytryny, dodaj część cukru. Podgrzej na małym ogniu, aż puszczą sok.

Do garnka wsyp pozostały cukier i co jakiś czas mieszając, smaż jarzębinę ok. 30 minut. W czasie gotowania zbieraj łyżką powstającą pianę.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka z jarzębiną. Smaż do czasu, aż jabłka rozpadną się. Konfiturę odstaw.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Następnego dnia konfiturę smaż do czasu, aż uzyska odpowiednią gęstość. Gorącą napełnij wyparzone słoiczki, zakręć je, ustaw na pokrywkach, pozostaw do wystygnięcia.

Więcej przepisów na ciekawe przetwory znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak przygotować dżem z pigwy , a także jak zrobić dżem z owoców dzikiej róży .

dżem z jarzębiny
dżem z jarzębiny

Źródło zdjęcia: canva/Elmik

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy