Smakosze.pl Przepisy Delikatna pasta kanapkowa z wędzonej makreli i serka mascarpone. Duet doskonały
canva/afro

Delikatna pasta kanapkowa z wędzonej makreli i serka mascarpone. Duet doskonały

11 marca 2022
Autor tekstu: Monika Dec

Szukasz pomysłu na domową pastę na kanapki? Mamy dla Ciebie smaczną propozycję. Kompozycja makreli i delikatnego serka mascarpone powinna przypaść do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom. Wypróbujesz prosty przepis i od razu zapiszesz go w swoim zeszycie.

Popularna, łatwodostępna i tania makrela może być bazą wielu dań. Doskonale się sprawdzi m.in. jako składnik sałatek, sosów i past do kanapek. Jeśli chodzi o tę ostatnią, to Polacy szczególnie chętnie miksują makrelę z ogórkiem kiszonym oraz twarogiem (dokładny przepis na to danie znajdziecie ( w tym artykule ). Nie jest to jednak jedyny sposób podania tej smacznej i zdrowej ryby!

Prosty przepis na delikatną pastę kanapkową z wędzonej makreli i serka mascarpone

Lista składników:

  • 1 wędzona makrela

  • 150 serka mascarpone

  • 1 łyżka pieprzu - najlepiej zielonego

  • sól

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób wykonania:

Obierz ze skóry makrelę i usuń z niej ości wraz z kręgosłupem, a następnie utrzyj jej mięso z serkiem mascarpone oraz sokiem z cytryny. Dopraw pastę pieprzem i solą i schłódź w lodówce przez godzinę.

Dodatkowe porady:

  • W ten sam sposób możesz przyrządzić pastę z innych ryb m.in. łososia lub śledzia.

  • Zielony pieprz możesz zastąpić dobrej jakości świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a sól - solą morską.

Szukasz pomysłu na inną smaczną pastę do kanapek? Polecamy przepis na niezapomnianą "Awanturkę". Hit z czasów PRL-u. Przepis na nią znajdziesz tutaj .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: "Szkoła Gotowania Marka Łebkowskiego. Doskonała Kuchnia Polska", wyd Publicat

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy