Delikatna pasta kanapkowa z wędzonej makreli i serka mascarpone. Duet doskonały
Szukasz pomysłu na domową pastę na kanapki? Mamy dla Ciebie smaczną propozycję. Kompozycja makreli i delikatnego serka mascarpone powinna przypaść do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom. Wypróbujesz prosty przepis i od razu zapiszesz go w swoim zeszycie.
Popularna, łatwodostępna i tania makrela może być bazą wielu dań. Doskonale się sprawdzi m.in. jako składnik sałatek, sosów i past do kanapek. Jeśli chodzi o tę ostatnią, to Polacy szczególnie chętnie miksują makrelę z ogórkiem kiszonym oraz twarogiem (dokładny przepis na to danie znajdziecie ( w tym artykule ). Nie jest to jednak jedyny sposób podania tej smacznej i zdrowej ryby!
Prosty przepis na delikatną pastę kanapkową z wędzonej makreli i serka mascarpone
Lista składników:
-
1 wędzona makrela
-
150 serka mascarpone
-
1 łyżka pieprzu - najlepiej zielonego
-
sól
-
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Sposób wykonania:
Obierz ze skóry makrelę i usuń z niej ości wraz z kręgosłupem, a następnie utrzyj jej mięso z serkiem mascarpone oraz sokiem z cytryny. Dopraw pastę pieprzem i solą i schłódź w lodówce przez godzinę.
Dodatkowe porady:
-
W ten sam sposób możesz przyrządzić pastę z innych ryb m.in. łososia lub śledzia.
-
Zielony pieprz możesz zastąpić dobrej jakości świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a sól - solą morską.
Szukasz pomysłu na inną smaczną pastę do kanapek? Polecamy przepis na niezapomnianą "Awanturkę". Hit z czasów PRL-u. Przepis na nią znajdziesz tutaj .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędnie czekoladowe, a zarazem zdrowe babeczki czekoladowe bez cukru
-
Jak zrobić kultowego Coleslawa? Surówkę z KFC zna niemal każdy Polak
-
Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć
źródło: "Szkoła Gotowania Marka Łebkowskiego. Doskonała Kuchnia Polska", wyd Publicat