Pasta „Awanturka” z sardynek, twarogu i ogórków kiszonych
Pasta kanapkowa nieodzownie łączy się śniadaniem, kiedy to wiele osób może przełknąć jedynie delikatne potrawy. Pasta "Awanturka" wykonana jest na bazie sera twarogowego, sardynek w zalewie z oleju oraz ogórków kiszonych. Słoność małych rybek w połączeniu z kwaśnością ogórków tworzy doskonały sposób na szybkie i smaczne śniadanie.
Pasta kanapkowa "Awanturka" z początku może sprawiać wrażenie nietrafionego pomysłu - jak bowiem współpracować ma ze sobą ryba, biały ser oraz kiszonka? W praktyce okazuje się, że składniki wzajemnie się nie tylko "lubią", lecz również wzmacniają swoje właściwości smakowe.
Pastę najlepiej rozsmarowywać na pieczywie pełnoziarnistym wypieczonym w większości z mąki razowej. Dzięki temu chleb nie zginie pod naporem silnego smaku pasty i także będzie wyczuwalny podczas jedzenia.
Przepis na pastę "Awanturkę"
Składniki:
200 g twarogu
1 puszka sardynek w oleju
3 łyżeczki śmietany 18%
1 łyżka ketchupu
pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól
pieprz
2 kiszone ogórki
Zacznij od wyjęcia sardynek z puszki i odsączenia ich z nadmiaru oleju. Następnie umieść je na desce do krojenia i bardzo drobno posiekaj. Przed krojeniem możesz oczyścić środki sardynek, choć nie jest to konieczne.
Do miski wrzuć twaróg, sardynki, ketchup oraz kwaśną śmietanę. Rozdrobnij wszystko widelcem na jednolitą masę. Ogórki kiszone odsącz z zalewy. Możesz pokroić je w drobną kostkę i dodać do pasty lub w plasterki i kłaść je na gotowych kanapkach - wybór należy do ciebie.
Do pasty wsyp słodką i ostrą paprykę, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj ją jeszcze raz i schowaj do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły. Podawaj na grubo krojonym pieczywie. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.
Źródło zdjęcia: canva/Kuvona, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: filozofiasmaku