Smakosze.pl Przepisy Delikatna surówka weselna z białej kapusty i składnika niespodzianki
pixabay/phuonghoangthuy

Delikatna surówka weselna z białej kapusty i składnika niespodzianki

17 października 2021

Surówek z kapusty jest wiele. Wariant z kapustą białą, jogurtem i ananasem stanowi smaczną alternatywę dla popularnego colesława. Jest pysznie słodki i podobnie chrupiący. Przekonajcie się sami.

Biała kapusta jest stosunkowo tanim i uniwersalnym warzywem. Surówki z niej przyrządzane są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To warzywo bowiem jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.

Kapusta zawiera m.in. witaminy z grupy B, A, E oraz K, a także sporo kwasu foliowego i rutyny. Dajcie się skusić takiej porcji zdrowia w formie surówki. Zawiera ona jeden nietypowy składnik.

Przepis na smaczną i zdrową surówkę weselną

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty

  • 1 puszka ananasa w zalewie

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 4 łyżkami syropu z puszki ananasa

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 kiwi do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, a następnie starannie siekamy. Przyprawiamy solą oraz sokiem z cytryny i z ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy.

Plastry ananasa wyjmujemy z zalewy i kroimy na kawałki. Dodajemy je do kapusty. Łączymy z jogurtem i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut , aby smaki się połączyły.

Podajemy na talerzach, przybrane obranym i pokrojonym w plastry kiwi. Owoc ten możemy zastąpić cząstkami obranej z białej skórki pomarańczy. Znakomicie smakuje samodzielnie , jak i z dodatkiem lekkiej kaszy oraz kotleta.

Do niedzielnego obiadu polecamy inne nasze przepisy na pyszne surówki z kapusty. Wypróbujcie odświeżoną wersję klasycznego colesława , przygotowaną z czerwonej kapusty albo surówkę z kapusty kiszonej .

Siekana kapusta w misce
Siekana kapusta w misce

Źródło zdjęcia: canva/VioricaIonescu

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy