Surówka z kiszonej kapusty, która krzepi na jesień - szybka porcja zdrowia
Prosta, pyszna surówka, która idealnie pasuje do drugiego dania? Ta z kiszonej kapusty. Sprawdzi się do ryby, kotleta schabowego czy wegetariańskich pulpetów, a przy tym dostarczy wielu cennych wartości odżywczych. Dowiedzcie się jak ją przyrządzić.
Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa kumulacja prozdrowotnych właściwości pochodzących ze składników, które wykorzystuje się do jej przyrządzenia — jabłka, cebuli, marchwi i oczywiście kapusty.
Marchewka dostarcza cennych karotenoidów wspierających dobre widzenie. W cebuli z kolei znajdziemy włókna zwane fruktanami, które odżywiają pożyteczne bakterie bytujące w naszych jelitach. Ich obecność wpływa na zmniejszenie ewentualnych stanów zapalnych i obniża ryzyko raka okrężnicy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jabłka pozytywnie wpływają na stan jamy ustnej i gardła. Przyrządzony z nich ocet, spożywany regularnie, pomaga uzupełnić zapas potasu w organizmie i wspomaga trawienie.
Układ pokarmowy wspiera również kiszona kapusta. Zawiera szereg witamin, dzięki którym m.in. przynosi ulgę w zaparciach, zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia serce i podnosi odporność.
Jak przyrządzić zdrową surówkę z kapusty kiszonej
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
1 cebula
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy, siekamy i wkładamy do dużej miski. Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Dodajemy je do kapusty.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i cienkim strumieniem dolewamy oleju. Mieszamy i smakujemy. Dodajemy więcej przypraw, jeśli to konieczne. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne sposoby podania kiszonej kapusty. Spróbujcie koniecznie wypełnionych nią oraz soczewicą i grzybami pierogów z tego przepisu wersji zapiekanej z ziemniakami.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/vanillla
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: