Delikatne i puszyste naleśniki bez jajek
Niekiedy domowe zapasy są uszczuplone, sklepy zamknięte i zwyczajnie nie ma możliwości zrobienia dodatkowych zakupów - w takiej sytuacji idealnie sprawdzą się naleśniki bez jajek. Nie potrzeba do nich wielu produktów, a mimo wszystko wychodzą delikatne i puszyste. Sekretem objętości jest dodanie do ciasta odrobiny gazowanej wody.
Naleśniki bez jajek są idealnym przepisem na błyskawiczny obiad z najbardziej podstawowych produktów. Mleko, mąka i woda gazowana w zupełności wystarczają, aby uzyskać wspaniałe efekty.
Po połączeniu ze sobą wszystkich składowych pozwól ciastu odpocząć nieco przed smażeniem. Dzięki temu woda nawilży mąkę i naleśniki po usmażeniu staną się elastyczne i wytrzymałe, a zarazem puszyste.
Przepis na naleśniki bez jajek
Składniki:
-
4 szklanki mąki
-
2 szklanki mleka
-
2 szklanki wody gazowanej
-
pół łyżeczki soli
-
nieco oleju
Mąkę przesiej do miseczki, dodaj do niej odrobinę soli i lekko przemieszaj. Wlej do nich mleko oraz wodę gazowaną. Wymieszaj masę mikserem, aż będzie lekko pienista i odstaw na bok na około 20 minut.
Jeśli chcesz uzyskac nieco cieńsze naleśniki, po 20 minutach dolej do ciasta odrobinę mleka. Ponownie zmiksuj. Wyjmij grubą patelnię i lekko posmaruj ją tłuszczem - najlepiej przetrzeć naczynie ręcznikiem kuchennym nasączonym w tłuszczu.
Postaw patelnie na gazie i ogrzej ją. Smaż na niej naleśniki na złoty kolor z obu stron. Podawaj je zaraz po usmażeniu ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.
Źródło zdjęcia: canva/janiecbros, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wypiekibeaty