Delikatne i soczyste pulpety na parze. Lekka i smaczna wersja klasyki
Pulpety z kurczaka są smaczną propozycją obiadową. Zamiast smażyć mięso, warto przygotować je na parze. Będzie bardziej delikatne i niesamowicie soczyste, a po posiłku mniej zostanie do posprzątania. Koniecznie spróbujcie — specjał zachwyci was od pierwszego kęsa.
Pulpety z kurczaka będą miłą odmianą od tradycyjnych mielonych czy schabowego. Gotowanie na parze nie tylko sprawi, że mięso nie wyjdzie suche, ale też nada mu niezwykle delikatnej i przyjemnej konsystencji. Spróbujcie, a jeszcze nie raz je zrobicie.
Składniki:
-
600 g mięsa mielonego z kurczaka
-
2 jaja
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
posiekana natka pietruszki
-
suszone pomidory w proszku lub płatki chilli (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie pulpetów z kurczaka:
Mięso mielone przenosimy do miski. Wsypujemy mąkę i wbijamy jaja. Ze składników wyrabiamy masę, a następnie łączymy ją z natką pietruszki oraz suszonymi pomidorami lub płatkami chilli, jeśli ich używamy.
Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy formujemy małe, okrągłe kotlety. W garnku przeznaczonym do gotowania na parze umieszczamy wodę i zagotowujemy ją.
W pojemniku umieszczamy przygotowane mięso i zawieszamy go nad parą. Gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie pulpety podajemy z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami z wody i słodką surówką z selera .
Warto skusić się też na makaron i domowy sos pomidorowy . Ten pierwszy możecie ugotować przy okazji, umieszczając go w wodzie pod mięsem. Pamiętajcie tylko, by nie odpowiednio dobrać czas przyrządzania i nie rozgotować go.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis
-
Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę? Pamiętaj o 1 składniku, wiele zmienia
-
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: fajnegotowanie