Smakosze.pl Przepisy Delikatne kokosowe ciasto Raffaello - gratka dla dużych i małych
canva/sezfoto, Getty Images

Delikatne kokosowe ciasto Raffaello - gratka dla dużych i małych

20 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto Raffaello zachwyci głównie tych, którzy uwielbiają połączenie delikatnej faktury oraz intensywnego kokosowego smaku. Wypiek składa się z prostego biszkoptu, przełożonego gładkim kremem kokosowym. Na wierzchu zwieńczone jest chrupiącą kruszonką, która podkreśla subtelną konsystencję reszty składników. Niżej pokazujemy krok po kroku, jak je przygotować.

Ciasto Raffaello jest pyszną wariacją popularnej słodkiej przekąski, złożonej z kruchego wafelka posypanego wiórkami kokosowymi, wypełnionego kokosowym kremem oraz całym migdałem. Jeśli jesteś fanem kokosa, ciasto z pewnością przypadnie ci do gustu.

Choć receptura i ilość potrzebnych składników są całkiem długie, więc mogą przytłoczyć niewprawionego piekarza, w praktyce nie ma się czego obawiać. Sam proces przyrządzania jest zaskakująco prosty i intuicyjny. Co więcej, podczas pieczenia na cały dom rozchodzi się z piekarnika wspaniały zapach, który zachwyci każdego domownika.

Przepis na ciasto Raffaello

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek

  • 250 g cukru

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 125 g mąki pszennej

  • 125 g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 750 ml mleka

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1,5 łyżki mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 120 g wiórek kokosowych

Kruszonka:

  • 4 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru

  • 100 g wiórek kokosowych

Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając 250 g cukru, łyżkę ekstraktu i ubij jeszcze chwilę. Wlej żółtka, wsyp obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj całość, wlej do formy i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu ostudź i przetnij na dwie połówki.

Odlej pół szklanki z całości mleka, wsyp do niej budynie, mąkę i dokładnie wymieszaj. Resztę płynu zagotuj z cukrem i stopniowo dodawaj mieszankę budyniową. Zdejmij z ognia i rozpuść w masie masło. Wsyp do kremu wiórki kokosowe. 3/4 masy rozsmaruj na połowie biszkopta, a resztę na wierzchu drugiego.

Połóż oba biszkopty na sobie. Składniki na kruszonkę włóż na patelnie i szybko podsmaż, aż uzyskają złoty kolor. Obsyp kruszonką wierzch ciasta, wstaw je na dwie godziny do lodówki. Podawaj schłodzone. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasyczną chałkę Ten tekst wyjawia przepis na puszyste ciasto czekoladowe bez pieczenia.

Delikatne naleśniki z wodą gazowaną
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki wychodzą wyjątkowo puszyste i delikatne

Źródło zdjęcia: canva/kunfai, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy