Delikatne kokosowe ciasto Raffaello - gratka dla dużych i małych
Ciasto Raffaello zachwyci głównie tych, którzy uwielbiają połączenie delikatnej faktury oraz intensywnego kokosowego smaku. Wypiek składa się z prostego biszkoptu, przełożonego gładkim kremem kokosowym. Na wierzchu zwieńczone jest chrupiącą kruszonką, która podkreśla subtelną konsystencję reszty składników. Niżej pokazujemy krok po kroku, jak je przygotować.
Ciasto Raffaello jest pyszną wariacją popularnej słodkiej przekąski, złożonej z kruchego wafelka posypanego wiórkami kokosowymi, wypełnionego kokosowym kremem oraz całym migdałem. Jeśli jesteś fanem kokosa, ciasto z pewnością przypadnie ci do gustu.
Choć receptura i ilość potrzebnych składników są całkiem długie, więc mogą przytłoczyć niewprawionego piekarza, w praktyce nie ma się czego obawiać. Sam proces przyrządzania jest zaskakująco prosty i intuicyjny. Co więcej, podczas pieczenia na cały dom rozchodzi się z piekarnika wspaniały zapach, który zachwyci każdego domownika.
Przepis na ciasto Raffaello
Składniki:
Ciasto:
-
6 jajek
-
250 g cukru
-
1 łyżka ekstraktu waniliowego
-
125 g mąki pszennej
-
125 g mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
-
750 ml mleka
-
2 opakowania budyniu śmietankowego
-
3/4 szklanki cukru
-
1,5 łyżki mąki pszennej
-
200 g masła
-
120 g wiórek kokosowych
Kruszonka:
-
4 łyżki masła
-
3 łyżki cukru
-
100 g wiórek kokosowych
Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając 250 g cukru, łyżkę ekstraktu i ubij jeszcze chwilę. Wlej żółtka, wsyp obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj całość, wlej do formy i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu ostudź i przetnij na dwie połówki.
Odlej pół szklanki z całości mleka, wsyp do niej budynie, mąkę i dokładnie wymieszaj. Resztę płynu zagotuj z cukrem i stopniowo dodawaj mieszankę budyniową. Zdejmij z ognia i rozpuść w masie masło. Wsyp do kremu wiórki kokosowe. 3/4 masy rozsmaruj na połowie biszkopta, a resztę na wierzchu drugiego.
Połóż oba biszkopty na sobie. Składniki na kruszonkę włóż na patelnie i szybko podsmaż, aż uzyskają złoty kolor. Obsyp kruszonką wierzch ciasta, wstaw je na dwie godziny do lodówki. Podawaj schłodzone. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasyczną chałkę Ten tekst wyjawia przepis na puszyste ciasto czekoladowe bez pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/kunfai, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
-
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
-
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: mojegotowanie.pl Zapraszamy na nasz Instagram