Olśniewający, tradycyjny przepis na chałkę z kruszonką według babci Ewy
![Chałka](https://images.iberion.media/images/1920/6n_G_Yyi_I_Nk_Hg2_Hw_SC_57l_H_Zf_Projekt_bez_tytulu_2021_11_18_T200432_615_0470f50a8a.png)
Chałka w tradycyjnym wydaniu zachwyca prostotą, delikatnością, puszystością oraz prawdopodobnie najważniejszym elementem - kruszonką. Korzystając z przepisu Babci Ewy, użytkowniczki serwisu przyslijprzepis.pl, można cieszyć się właśnie taką chałką. Recepturę na ten doskonały wypiek prezentujemy poniżej.
Chałka z kruszonką to prawdopodobnie jedna z najlepszych możliwych propozycji na kolację, szczególnie gdy za oknem jest nieprzyjemna zimna aura, a ciasto podaje się ze szklanką świeżo podgrzanego mleka z odrobiną cukru czy miodu lub kakao.
Chałka wywodzi się z tradycyjnej kuchni żydowskiej, w której wydaniu jest jednak bardziej wytrawnym rodzajem chleba. Polacy zaadaptowali ją na swoją modłę, dodając więcej cukru i obsypując ją z wierzchu słodką kruszonką. Największą pasją obdarzają ją zazwyczaj dzieci, które uwielbiają słodycz oraz delikatność wypieku.
Przepis na klasyczną chałkę
Składniki:
500 g mąki pszennej
170 ml mleka
70 g cukru
70 g masła
1 żółtko
1 jajko
25 g drożdży świeżych
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Zacznij od podgrzania mleka do około 40 stopni Celsjusza, rozpuszczeniu w nim łyżeczki cukru, wsypaniu dwóch łyżek mąki oraz dodaniu drożdży. Zamieszaj rozczyn i odstaw go na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsyp mąkę, cukier, wlej jajko, żółtko, rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki wstępnie się połączą, powoli zacznij wlewać roztopione, aczkolwiek ostudzone ciasto. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj je kilka minut. Przełóż je do miski i odstaw na 30 minut.
Ciasto ponownie zagnieć i podziel na 3 równe części. Z każdego uformuj równej długości wałki i zrób z nich warkocz. Chałkę przełóż na blachę do pieczenia z pergaminem. 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę masła szybko wymieszaj i obsyp kruszonką wierzch ciasta. Piecz chałkę w 170 stopniach Celsjusza przez około 35 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.
![Chałka](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/6XgBbbRhjJi5nfZZobx7nm/94c10eaec3f493efa8c679c4ee4608d5/Projekt_bez_tytu_u_-_2021-11-18T193838.332.png)
Źródło zdjęcia: canva/sautepl, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: przyslijprzepis
![Faworki posypane cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/Faworki_ad04ca3a7f.jpg)
![Małe naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/Male_nalesniki_734baf8c1d.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_81516deb5e.jpg)
![sernik z mlekiem skondensowanym](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_fbece5264e.jpg)
![Ciasto francuskie z dodatkami w środku](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_francuskie_dac309675d.jpg)
![ser żółty](https://images.iberion.media/images/origin/ser1_9afbc6fa16.jpeg)
![ciasto z biszkoptami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_biszkoptami_dabb7b4691.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_2c3a117493.jpg)
![chałka](https://images.iberion.media/images/origin/chalka_f01e716eb0.jpg)
![Smażone pączki](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_7b0ca14489.jpg)
![kopytka](https://images.iberion.media/images/origin/kopytka_f5e5cb341e.jpg)
![domowe pączki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_paczki_3a1c9005d2.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_3f7b5cc0a6.jpg)
![ciasto błyskotka Heni](https://images.iberion.media/images/origin/henia1_659e90f176.jpg)
![Serowe oponki lepsze od pączków](https://images.iberion.media/images/origin/Image_20240109_114655_ce5b064c99.png)
![ciasto z ananasem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_132b4a639f.jpg)
![mięso mielone ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_ciasto_c2b41a14d3.jpg)
![mleko w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_w_garnku_4a80da1a89.jpg)
![schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schabowe_2_3507182b35.jpg)
![makaron i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d3c37a0927.jpg)
![talerz faworków](https://images.iberion.media/images/origin/faworki1_7bbd41c9f1.jpg)
![Kanapki z pastą ze słonecznika i ogórków kiszonych](https://images.iberion.media/images/origin/Kanapki_6b021ab30b.jpg)
![Krupnik podany na głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Krupnik_eca9b98e4b.jpg)
![smażenie nalesników](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_6fe474257b.jpg)
![Kolęda](https://images.iberion.media/images/origin/koleda_jpg_bcccaa9e42.png)
![ciasto z ananasem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_132b4a639f.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![Eric Johnson i Jessica Simpson](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_30_75485abc48.jpg)
![policja, szpital, prawa pacjenta](https://images.iberion.media/images/origin/policja_piotr290_Getty_Images_f80e65ca7a.png)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Rossmann](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_01_14_T165717_755_efbea2dc58.png)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![ciasto z ananasem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_132b4a639f.jpg)