Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Lepszych nie jadłeś
Zapomnij o wodzie gazowanej i mleku, jeszcze lepsze naleśniki przygotujesz na majonezie. Naleśniki są puszyste i bardzo delikatne, idealne na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Podaj je z ulubionymi dodatkami, będzie szybko i pysznie.
Naleśniki na majonezie są błyskawicznym daniem, przygotujemy je z kilku prostych składników, które z pewnością mamy w domu. Puszyste naleśniki możemy podać z przeróżnymi dodatkami, od cukru pudru, po dżemy, serki, owoce i sos czekoladowy.
Moim faworytem są naleśniki na majonezie podane z serkiem waniliowym i owocową konfiturą. Naleśniki smaruję serkiem i dżemem, następnie składam i podaję z owocami sezonowymi. Do naleśników doskonale sprawdzi się również słodki mus z truskawek lub malin.
Naleśniki smażmy na naprawdę niewielkiej ilości oleju, najlepiej na specjalnej patelni teflonowej, do której ciasto nie będzie przywierać . Jeśli wlejemy na patelnię dużo tłuszczu, naleśniki będą opite, tłuste, niesmaczne i ciężkostrawne.
Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie, lepszych nie jadłeś
Składniki:
-
200 g mąki pszennej
-
2 szklanki ciepłej wody
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
2 jajka
-
2 duże łyżki majonezu
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
olej do smażenia
Jak zrobić naleśniki na majonezie? Będą gotowe błyskawicznie
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp do miski, dodaj cukier wanilinowy, wbij jajka, wlej wodę i miksuj do połączenia wszystkich składników , następnie dodaj majonez i ponownie wymieszaj.
Przygotowane ciasto smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego na złoty kolor. Naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście polecam domowe przetwory, np. dżem z wiśni i konfiturę truskawkową , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące
-
Dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora? Korzyści są ogromne
-
Ogórki po indyjsku budzą same zachwyty. Kluczowa jest wyjątkowa przyprawa
Źródło: kulinarneprzeboje