Smakosze.pl Przepisy Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Lepszych nie jadłeś
canva/Mariha-kitchen

Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Lepszych nie jadłeś

30 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapomnij o wodzie gazowanej i mleku, jeszcze lepsze naleśniki przygotujesz na majonezie. Naleśniki są puszyste i bardzo delikatne, idealne na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Podaj je z ulubionymi dodatkami, będzie szybko i pysznie.

Naleśniki na majonezie są błyskawicznym daniem, przygotujemy je z kilku prostych składników, które z pewnością mamy w domu. Puszyste naleśniki możemy podać z przeróżnymi dodatkami, od cukru pudru, po dżemy, serki, owoce i sos czekoladowy.

Moim faworytem są naleśniki na majonezie podane z serkiem waniliowym i owocową konfiturą. Naleśniki smaruję serkiem i dżemem, następnie składam i podaję z owocami sezonowymi. Do naleśników doskonale sprawdzi się również słodki mus z truskawek lub malin.

Naleśniki smażmy na naprawdę niewielkiej ilości oleju, najlepiej na specjalnej patelni teflonowej, do której ciasto nie będzie przywierać . Jeśli wlejemy na patelnię dużo tłuszczu, naleśniki będą opite, tłuste, niesmaczne i ciężkostrawne.

Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie, lepszych nie jadłeś

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 2 duże łyżki majonezu

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

Jak zrobić naleśniki na majonezie? Będą gotowe błyskawicznie

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp do miski, dodaj cukier wanilinowy, wbij jajka, wlej wodę i miksuj do połączenia wszystkich składników , następnie dodaj majonez i ponownie wymieszaj.

Przygotowane ciasto smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego na złoty kolor. Naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście polecam domowe przetwory, np. dżem z wiśni i konfiturę truskawkową , smacznego.

Naleśniki na majonezie
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy