Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki po indyjsku budzą same zachwyty. Kluczowa jest wyjątkowa przyprawa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.07.2022 20:18

Ogórki po indyjsku budzą same zachwyty. Kluczowa jest wyjątkowa przyprawa

Ogórki po indyjsku budzą same zachwyty. Kluczowa jest wyjątkowa przyprawa
canva/ La_vanda

Ogórki po indyjsku to propozycja na zimowe przetwory w niezwykłym wydaniu. Cebula, gorczyca i aromatyczna zalewa z dodatkiem orientalnej przyprawy curry sprawią, że ogórki będą absolutnym hitem. Ogórki w zalewie curry pokocha cała rodzina.

Ogórki po indyjsku pojawiły się w mojej spiżarni kilka lat temu i od tej pory ciągle do nich wracam. Zimą ogórki w aromatycznej zalewie wykorzystuję do sałatek, zimnej płyty lub dodatek do drugiego dania. Ogórki są również pyszną przekąską w chłodne, zimowe wieczory.

Przed przygotowywaniem ogórków po indyjsku pamiętajmy o dwóch bardzo ważnych zasadach: po pierwsze, ogórki gruntowe po umyciu i wyszorowaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dwie godziny, dzięki czemu będą jędrne i soczyste. Do przetworów wybierajmy mniejsze i średnie ogórki.

Po drugie- musimy dokładnie umyć i wyparzyć wszystkie słoiki razem z zakrętkami. To konieczny krok, bez którego w przetworach namnożą się bakterie, które zepsują ogórki po indyjsku i każde inne warzywa. Słoiki muszą być sterylnie czyste, wtedy będziemy cieszyć się naszymi przetworami przez wiele długich miesięcy.

Ogórki po indyjsku z przyprawą curry. Orientalny smak budzi same zachwyty

Składniki:

  • 3 kg małych lub średnich ogórków gruntowych

  • 3 cebule czerwone

  • po pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody filtrowanej lub odstanej

  • 2 łyżki przyprawy curry

  • 2 łyżki soli

  • 500 g cukru

  • 2 szklanki octu 10%

Jak zrobić ogórki po indyjsku? Po dwóch tygodniach będą chrupiące, smaczne i aromatyczne

Ogórki umyj, wyszoruj, przełóż do miski, zalej zimną wodą, odstaw na 2 godziny. Po tym czasie pokrój je w plasterki, przełóż do miski. Dodaj pokrojone cebule, wymieszaj, włóż do słoików, wsyp po pół łyżeczki gorczycy na słoik.

Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem, octem, solą. Gdy składniki dobrze się rozpuszczą, a zalewa będzie się mocno gotować, wyłącz gaz, wsyp przyprawę curry, wymieszaj i od razu wlewaj do słoików.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut, następnie odstaw je na blat, żeby ostygły i przenieś do spiżarni, po 14 dniach będą idealne do jedzenia, smacznego.

Na zimę przygotuj również wyśmienitą cukinię marynowaną w curry, a także kiszoną kapustę przepisu Darii Ładochy. Nie uwierzysz, co dodaje do kiszonki.

Ogórki gruntowe
canva/Daxus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ogrodnikwpodrozy