Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.07.2022 21:14

Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące

pieczarki z patelni
canva/Nadezhda_Nesterova

Poznajcie prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą bardzo aromatyczne i chrupiące, idealne na przekąskę, a także jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wyborny. Koniecznie przetestujcie nasz nieskomplikowany przepis.

Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Choć aromatem ustępują nieco grzybom leśnym, to jednak są dostępne przez cały rok i można je kupić po przystępnych cenach. Dziś powiemy wam, jak przyrządzić pyszne pieczarki z patelni. Pełne aromatu i przyjemnie chrupiące.

Jak przygotować pieczarki z patelni?

Składniki:

  • 50 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

Przygotowanie pieczarek z patelni

Pieczarki oczyść, opłucz, osącz. Większe pokrój w plasterki, mniejsze możesz pozostawić w całości. Cebulę obierz, pokój w kostkę.

Łyżkę masła rozpuść na patelni, wsyp pieczarki i smaż je na sporym ogniu, aż puszczą sok. Wtedy przelej je na durszlak i odcedź.

Na patelni rozpuść pozostałe masło. Wsyp posiekaną cebulę i smaż ją, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli.

Wtedy dodaj na patelnię pieczarki i smaż całość na sporym ogniu, aż pieczarki ładnie się zrumienią. Dopraw je do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pieczarki z piekarnika, a także na pieczarki w chrupiącej panierce.

pieczarki z patelni
canva/delmonte1977

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se