Smakosze.pl
pieczarki z patelni

canva/Nadezhda_Nesterova

Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące

30 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Poznajcie prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą bardzo aromatyczne i chrupiące, idealne na przekąskę, a także jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wyborny. Koniecznie przetestujcie nasz nieskomplikowany przepis.

Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Choć aromatem ustępują nieco grzybom leśnym, to jednak są dostępne przez cały rok i można je kupić po przystępnych cenach. Dziś powiemy wam, jak przyrządzić pyszne pieczarki z patelni. Pełne aromatu i przyjemnie chrupiące.

Kotlety z piersi kurczaka

Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Soczysta i kusząca propozycja obiadowa

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować pieczarki z patelni?

Składniki:

  • 50 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

Przygotowanie pieczarek z patelni

Pieczarki oczyść, opłucz, osącz. Większe pokrój w plasterki, mniejsze możesz pozostawić w całości. Cebulę obierz, pokój w kostkę.

Łyżkę masła rozpuść na patelni, wsyp pieczarki i smaż je na sporym ogniu, aż puszczą sok. Wtedy przelej je na durszlak i odcedź.

Na patelni rozpuść pozostałe masło. Wsyp posiekaną cebulę i smaż ją, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli.

Wtedy dodaj na patelnię pieczarki i smaż całość na sporym ogniu, aż pieczarki ładnie się zrumienią. Dopraw je do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pieczarki z piekarnika, a także na pieczarki w chrupiącej panierce.

pieczarki z patelni

canva/delmonte1977

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >