Smakosze.pl
gotowanie kalafiora

canva/KEVMA21

Dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora? Korzyści są ogromne

30 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sprawdź, dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora. Korzyści są naprawdę ogromne, bo dzięki temu składnikowi warzywo wychodzi smaczne i apetyczne. Zobacz, czym możesz zastąpić sok z cytryny i na co jeszcze warto zwrócić uwagę, gotując kalafior.

Kalafior jest pysznym warzywem, które najczęściej gotujemy i podajemy do obiadu lub na przekąskę. Doskonale smakuje polany zrumienioną na maśle tartą bułką. By jednak był smaczny, nie należy gotować go zbyt długo.

Ogórki po indyjsku budzą same zachwyty. Kluczowa jest wyjątkowa przyprawa

Ogórki po indyjsku budzą same zachwyty. Kluczowa jest wyjątkowa przyprawa

CZYTAJ DALEJ

Najlepiej, gdy pozostanie lekko twardawy, wtedy jest smaczniejszy i lżejszy dla żołądka. Sprawdź, na co jeszcze warto zwrócić uwagę, gotując kalafior. Co do niego dodać, by polepszyć jego smak i inne walory.

Co daje sok z cytryny gotującemu się kalafiorowi?

Kalafior można ugotować w całości, ale o wiele wygodniej jest go gotować podzielonego na małe różyczki. Wtedy warzywo szybciej robi się miękkie i nie trzeba dużego garnka do jego gotowania. Jeśli jednak gotujesz kalafior w całości, natnij jego łodygę na krzyż, a skrócisz czas obróbki termicznej.

Kalafior najlepiej jest włożyć do gotującej się wody. Wtedy zachowa więcej składników odżywczych. Do wody warto dodać trochę soli i cukru, które nadadzą mu smaku, a także soku z cytryny. Ten ostatni składnik również poprawia smak kalafiora, ale też nie pozwala warzywu zżółknąć w czasie gotowania. Dzięki kwaśnemu składnikowi kalafior pozostaje śnieżnobiały.

Zamiast 2 łyżek soku z cytryny do wody, w której gotuje się kalafior, można dodać 1 łyżkę octu. Dobrym rozwiązaniem jest też ugotowanie kalafiora w mieszance wody i mleka. Najlepiej połączyć oba płyny w proporcji 1:1. Mleko nie tylko nada kalafiorowi słodkawego smaku, ale też pozwoli mu zachować apetyczny kolor.

Na co jeszcze zwrócić uwagę, gotując kalafior?

Kalafior należy gotować ok. 15 minut. Co jakiś czas warto sprawdzić widelcem jego twardość. Widelec powinien łatwo wbijać się w warzywo, ale nie powodować jego rozpadania.

Ważne jest też, by gotować kalafior przy uchylonej pokrywce. Dzięki temu będą z niego mogły ulatywać składniki nadające mu specyficzny zapach.

Sprawdź też, jak zrobić kalafior w cieście naleśnikowym, a także, w jaki sposób przygotować pieczony kalafior z curry.

gotowanie kalafiora

canva//Elle Hughes z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >