Smakosze.pl Przepisy Delikatne pierogi leniwe bez dodatku mąki
canva/arfo, Getty Images

Delikatne pierogi leniwe bez dodatku mąki

14 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kluski leniwe większości z nas kojarzą się z dzieciństwem, kiedy to podawane były przez nasze mamy i babcie jako kolacja czy śniadanie. Okazuje się, że aby je ugotować, wcale nie potrzeba mąki. Zamiast niej można wykorzystać kaszę manną.

Kluski leniwe to świetny sposób na prosty, szybki i smaczny posiłek. Nie wymagają one bowiem zbyt wiele pracy, a ich smak i konsystencja dostarczają ogromnej przyjemność podczas jedzenia każdemu smakoszowi.

W mniej niż 15 minut można stworzyć smaczne i sycące danie, które z powodu słodkości, smakuje praktycznie każdemu. Poniższe kluski nie są jednak wykonane z mąki, lecz kaszy manny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kluski leniwe

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy kilka ważnych różnic pomiędzy białkiem, a żółtkiem jajka kurzego. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy sposób na szybkie pozbycie się przykrego zapachu cebuli ze skóry dłoni.  Składniki:

  • pół kilograma twarogu

  • 6 łyżeczek kaszy manny

  • 1 jajko

  • 10 gr cukru wanilinowego

  • cukier trzcinowy

  • masło

Zacznij od odciśnięcia twarogu z serwatki. Włóż go do gazy i mocno ściśnij. Odsączony twaróg przełóż do głębokiej miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj do niego jajko, cukier wanilinowy i kaszę manną.

Wymieszaj twaróg z resztą składników za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Po połączeniu odstaw ciasto na 10 minut, aby kasza nabrała odrobinę wilgoci. W międzyczasie zagotuj wodę z odrobiną soli.

Do wody wrzucaj porcje ciasta i gotuj przez 2 minuty. W rondelku roztop masło i polej nim gotowe kluski. Posyp je również brązowym cukrem. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Kluski leniwe

Źródło: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: grazynkagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy