Delikatne racuchy z kaszy manny. 1 naturalny dodatek zwiększa ich puszystość.
Bez drożdży, bez proszku do pieczenia, bez sody i bez grama mąki. Racuchy z kaszy manny są niezwykle puszyste, lekkie i pełne smaku. Puszystość zawdzięczają pianie z białek, którą dodaje się do reszty składników. Zachwyty przy tej oryginalnej kolacji lub podwieczorku są gwarantowane.
Racuchy tradycyjnie smażymy na oleju. Do ciasta dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, i starte jabłko. Wiele osób placuszki przygotowuje z dodatkiem sody lub rozczynu drożdżowego. Jednak otrzymasz o wiele lepszy efekt, kiedy ciasto na racuchy zrobisz w zupełnie inny sposób.
Racuchy z kaszy manny są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków. Są delikatne i bogate w błonnik. Bezpośrednio do ciasta dodaj niewielką ilość roztopionego masła, a unikniesz smażenia placków na oleju. Placki nie będą wtedy tłuste.
Racuchy podaj z ulubionymi dodatkami. Syrop klonowy, cukier puder, owoce, konfitura to tylko niektóre z opcji podania. Jesienią i zimą gorąco polecam racuchy z orzechami, migdałami, pokrojoną gruszką, śliwkami lub prażonymi jabłkami z cynamonem i kardamonem. Placki posmakują każdemu.
Przepis na puszyste racuchy bez grama mąki
Składniki:
-
szklanka kaszy manny
-
2 jajka
-
szklanka mleka
-
opakowanie cukru z wanilią
-
3 łyżki masła
-
szczypta soli
-
owoce lub konfitura do podania
-
cukier puder do podania
Jak przyrządzić puszyste racuchy bez proszku do pieczenia, sody i drożdży?
Kaszę mannę wsyp do miski, zalej mlekiem i odstaw na 15 minut. W rondelku rozpuść masło. Białka oddziel od żółtek. Do namoczonej kaszy wsyp cukier.
Dodaj żółtka, roztopione masło i miksuj kilka minut. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Pianę przełóż do reszty składników i wymieszaj łyżką. Racuchy smaż na suchej patelni na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Przygotuj również racuchy twarogowe . Są lekkie i puszyste. Lubisz tradycyjne placki? Tu poznasz przepis na racuchy drożdżowe z brzoskwiniami na maślance. Racuchy są świetnym pomysłem na rodzinny obiad, podwieczorek lub śniadanie na słodko.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ania Starmach radzi, jak mrozić pierogi na święta. Po ugotowaniu smakują, jak świeże
-
Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na sałatkę jarzynową. 1 składnik robi wielką różnicę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama